bezár
 

art&design

2020. 01. 10.
Mutatjuk, hol lehet megnézni a párizsi múzeumok több mint 100 ezer műalkotását
Legalábbis a digitális reprodukciókat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mutatjuk, hol lehet megnézni a párizsi múzeumok több mint 100 ezer műalkotását A legnagyobb párizsi múzeumok ingyenesen elérhetővé teszik a gyűjteményeikben található több mint 100 ezer műalkotás nagy felbontású digitális reprodukcióját, hogy jobban megismerhesse őket a közönség.

A Petit Palais kiállítócsarnoktól a Modern Művészeti Múzeumig a szerdán kezdődött "open content" akció célja "a gyűjtemények ismertségének és műtárgyaik láthatóságának növelése Franciaországban és külföldön" - írta közleményében a 14 fővárosi múzeumot tömörítő Paris Musées közintézmény, amelyhez olyan világhírű közgyűjtemények tartoznak, mint a Louvre, az Orsay Múzeum, a Grand Palais vagy a Pompidou Központ.

Az adatbázis megnyitása a nagyközönségnek "szavatolja a szabad hozzáférést és valamennyi digitális adat technikai, jogi és pénzügyi korlátozások nélküli elérését, akár kereskedelmi célokra is" - hangsúlyozta a Paris Musées.

A jelenleg megtekinthető 100 ezer műalkotáson túl a közintézmény egyre több felvételt tesz majd fokozatosan ingyenesen hozzáférhetővé. A felhasználók ezentúl a Paris Musées internetes oldalán keresőszavak segítségével minden műtárgyat megtalálhatnak a hozzájuk tartozó magyarázatokkal, időpontokkal, felhasznált anyagokkal, a művel eredetével, és letölthetik a kiválasztott, nagy felbontású reprodukciót. A felvételen és a művek leírásán kívül a felhasználók egy felhasználási chartát is kapnak, amelyben mindenkit arra kérnek, hogy a mű forrását és információit mindig tüntesse fel.

A közlemény emlékeztet arra, hogy míg az amszterdami Rijksmuseum vagy a New York-i Metropolitan Múzeum mintájára a nagy nemzetközi gyűjtemények már használják ezt a megoldást, Franciaországban a Paris Musées az első közintézmény, amely bevezeti.

A képek itt érhetők el: parismuseescollections.paris.fr

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés