bezár
 

irodalom

2020. 02. 28.
Gyászmisén búcsúztatták Tornai Józsefet
A gyászmisét a a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban tartották
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gyászmisén búcsúztatták Tornai Józsefet Gyászmise keretében vettek búcsút Tornai József Kossuth-díjas költőtől, írótól, műfordítótól, a nemzet művészétől, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjától csütörtökön a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban - közölte az MTI.

Tornai József január 31-én, életének 93. évében hunyt el; az írót az MMA, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Írószövetség saját halottjának tekinti.

"Mindannyian tudjuk, hogy a költők különös emberek és kiválasztottak. (...) Álmaikból épületek magasodhatnak, hatástalanítani képesek akár még a bamba aknák gombjait is" - fogalmazott búcsúbeszédében Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke, hozzátéve: a versekből támad többek között a megbocsátás, a vád, a barátság és a szerelem.

Mint kiemelte, Tornai József mindennek élő megtestesítőjeként élte napjait: vérbeli költő volt, akiben a teljesség vágya csillant fel.

Fekete György hangsúlyozta: a költőre a Magyar Művészeti Akadémia huszonkét alapító művészének egyikeként is emlékeznek.

Jánosi Zoltán irodalomtörténész a Magyar Írószövetség és az íróbarátok nevében búcsúzott Tornai Józseftől.

Talán egyedül Tornai Józsefről lehetett azt hinni a magyar irodalomban, hogy örökké fog élni - méltatta a 92 évesen elhunyt alkotót.

Jánosi Zoltán kiemelte, hogy Tornai Józsefet még kilencven éves korán túl is páratlan kíváncsiság és átlátóképesség jellemezte.

Műfordítóként "belakta" és Magyarországra hozta a teljes világ lírai kultúráját - fogalmazott, hozzáfűzve: 1992 és 1995 között a Magyar Írószövetség elnökeként és élete során ezernyi más módon szolgálta a magyar írótársadalmat is.

Tornai József versei "Isten ujjlenyomatai", bennük "a mindenségre szomjas, a teremtő ember kíváncsisága" testesült meg - mondta el az irodalomtörténész.

Nagy László, Juhász Ferenc, Csoóri Sándor, Kósa Ferenc, Sára Sándor és immár Tornai József is emblémái egy kornak - méltatta a költőt Jánosi Zoltán.

Tornai Szabolcs író, Tornai József fia személyes hangulatú versben vett búcsút édesapjától.

Tornai József földi maradványait szülővárosában, Dunaharasztiban, családjától kísérve helyezik végső nyugalomra egy későbbi időpontban.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Protokoll a Prae Kiadó könyvheti bemutatóin Protokoll a Prae Kiadó könyvheti bemutatóin
2020. szeptember 17-20.
irodalom

Irodalom feketén-fehéren Irodalom feketén-fehéren
A Háttérzaj irodalmi kör a Fekete Zaj fesztiválon járt

Más művészeti ágakról

Háttérinterjú Kukla Krisztián kurátorral a magyar művészet nemzetközi kapcsolatairól, a járványhelyzet művészeti világra gyakorolt hatásairól, a Leopold Bloom díj és az aqb jövőjéről
Az első Veszprém-Balaton Filmpiknikről
Fókuszban a női filmek és alkotók


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés