bezár
 

zene

2020. 02. 29.
A slide gitár indiai guruja a Müpában koncertezik
"Zene az, ami békét és örömöt hoz azoknak, akik hallgatják"
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A slide gitár indiai guruja a Müpában koncertezik A slide gitár indiai guruja, Debashish Bhattacharya ad koncertet március 4-én szerdán a Müpában. Az ötven éve a pályán lévő előadó két lengyel dzsesszzenésszel lép fel a Fesztivál Színházban.

Debashish Bhattacharya maga által alkotott slide gitárjával új fejezetet nyitott a klasszikus indiai zene interpretálásában. Több mint háromezer koncertje volt már, a világ minden tájáról érkező tanítványok százainak adott útmutatást kolkatai zeneiskolájában - közölték a szervezők az MTI-vel.

"Zene az, ami békét és örömöt hoz azoknak, akik hallgatják" - vallja az indiai muzsikus, akinek játéka egyszerre tradicionális és radikálisan új, és akinek minden dallamát a tökéletességre törekvés jellemzi. "A tökéletlenség a tökéletesség felé vezető út. Ez egy élethosszig tartó utazás, ami veled végződik, és valaki mással kezdődik újra" - fogalmazott egy interjúban.

Családjában generációk sorára visszamenőleg találhatóak zenészek, írók, szanszkrit mesterek. Debashish Bhattacharya négyévesen debütált a közönség előtt, játékát az indiai rádió is közvetítette. 1978-ban, tizenötévesen készítette el első indiai klasszikus gitárját: nem egy nyugati gitár módosított változatáról van szó, hanem egy teljesen új hangszerről, amellyel új színeket csempészett az ősi hindusztáni rágákba.

Kolkatai otthonát hátrahagyva több mint kétezer kilométert utazott, és tíz évig volt távol családjától, hogy a gitár indiai úttörőjétől, Brij Bhushan Kabrától tanuljon. Az elmúlt évtizedekben a világzene és a dzsessz olyan sztárjaival dolgozott együtt, mint John McLaughlin, Jerry Douglas, Ballake Sissoko, Bob Brozman és Ustad Zakir Hussain, tradicionális és fúziós lemezeivel egyaránt sikereket - többek közt két Grammy-jelölést - ért el.

Legutóbbi lemezén a kortárs lengyel dzsessz két jeles alakjával, a dobos Hubert Zemlerrel és a bőgős Wojtek Traczykkal alkotott triót, velük jön el Budapestre is. A 2018-as JOY!Guru felvételeit egyetlen éjszaka alatt rögzítették Varsóban, minden előzetes egyeztetés és hangszerelés nélkül, az egymásra figyelés jegyében. A Kelet és a Nyugat utánozhatatlan találkozása ez: a hindusztáni rágákkal a dzsessz, a blues és a hawaii zene keveredik.

Amire tehát számíthat a közönség: 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
zene

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében
Recenzió Ábrahám Márta: Chaconne-kézikönyvéről

Más művészeti ágakról

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés