bezár
 

irodalom

2020. 05. 05.
Íme a #saveEUculture kampány
Írd alá!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Íme a #saveEUculture kampány Niklas Nienass és Salima Yenbou európai parlamenti képviselők az Európai Parlamentben „saveEUCulture” (Mentsük meg az EU kultúráját) címmel uniós kampányt kezdeményeztek (www.saveEUculture.eu) az európai művészek, illetve a kulturális és kreatív ágazatok megmentésére – tájékoztatta a Szépírók Társasága a prae.hu művészeti portált.

Ha 1 millió aláírás összegyűlik az EU-n belül, az Európai Parlament kötelezően tárgyalja az indítványt! A Magyarországon most induló kampány keretében csatlakozni lehet a kezdeményezéshez, azaz alá lehet írni a petíciót itt:

http://www.saveEUculture.eu

Nyílt levelükben (http://europeanwriterscouncil.eu/saveeuculture-open-letter/) a koronavírus-járvány kapcsán több, a kulturális ágazat szereplői számára fontos intézkedés meghozatalát és támogatását sürgetik az Európai Unió Bizottságánál és az Európai Tanácsnál, valamint valamennyi illetékes döntéshozónál. Megállapítják, hogy a válság idején a kultúra fontosabb, mint valaha. 

Ezért - többek között - az alábbi azonnali intézkedéseket sürgetik

-       pénzügyi támogatás nyújtása a kulturális és kreatív ágazatoknak (CCS), valamint az egész kulturális ökoszisztémának

-       munkanélküli és egyéb szociális juttatásokhoz való hozzáférés biztosítása minden hivatásos, a kultúra terén működő szakember számára, különös tekintettel a szabadúszókra, az önfoglalkoztatókra és kisvállalkozókra

-       részesítsék rendkívüli segélyben a hivatásos, a kultúra terén működő szakembereket, különös tekintettel a függetlenekre, valamint a kulturális kkv-kra (adókedvezmény, kölcsön, a veszteségek és a vissza nem nyerhető költségek kompenzálása formájában)

-       a kulturális szolgáltatások fogyasztásának ösztönzése.

A válság utáni időket tekintve a következőket várják az EU-tól

-       megfelelően finanszírozott ösztönző csomag létrehozása az európai kulturális alkotók számára

-       a kulturális-kreatív ágazat megvédése a jövőbeni megrázkódtatásoktól, többek között a társadalombiztosítási és munkajogi szabályok kiigazítása révén

-       a művészetek és a kultúra közfinanszírozásának növelése, egyéb pénzügyi forrásokhoz való hozzáférésük biztosítása

„A mi felelősségünk, hogy a kulturális ökoszisztémát és az alkotókat védelmezzük és támogassuk egész Európában, hogy gondoskodjunk arról, hogy továbbra is kultúrát teremthessenek, ezekben a nehéz időkben és a jövőben is… A kultúra példátlan és kihívásokkal teli időben erősíti társadalmaink ellenálló-képességét” – zárják levelüket.

Nienass és Yenbou képviselők nyílt levelét azonnali támogatásáról biztosította több mint 100 európai parlamenti képviselő (http://MEPsignatures.CulturalCreators.eu), valamint több mint 300 kulturális egyesület (http://associations.CulturalCreators.eu), köztük a Szépírók Társasága is.

A #saveEUculture kampányt közös állásfoglalásban támogatták vezető európai szerzői szervezetek*(http://europeanwriterscouncil.eu/authors-organisations-joint-statement-impactcovid19-on-authors/). A kezdeményező szervezetek tagjai – írja az állásfoglalás - jól láthatták, a tevékenységüket szolgáló ágazatok miként állnak le, s így megélhetésük miként illan el pusztán néhány nap alatt. A döntéshozókat arra ösztönzik, hogy olyan konkrét lépéseket is tegyenek, amelyek az önfoglalkoztató, illetve szabadúszó szerzőket is segítik tevékenységükben és létfenntartásukban.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma
Lengyel riportirodalom - Prae 2023/2 lapszámbemutató
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés