bezár
 

zene

2020. 05. 09.
Budapesti felvétellel ünnepli 75. születésnapját Keith Jarrett dzsesszzongorista
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Budapesti felvétellel ünnepli 75. születésnapját Keith Jarrett dzsesszzongorista Keith Jarrett 2020. május 8-án lett 75 éves, ebből az alkalomból Answer Me - Live in Budapest címmel új kislemezt jelentetett meg kiadója, az ECM Records. A felvételt a muzsikus 2016-os koncertjén rögzítették a budapesti Müpában.

Keith Jarrett 2007-ben, majd 2016-ban is szólókoncertet adott a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az utóbbi előadás a jelek szerint a művész számára is meghatározó élmény volt, hiszen a koncerten rögzített mű megjelenésével ünnepli születésnapját.

A magyar felmenőkkel is rendelkező Jarrett – anyai nagyapja magyar – kezdetben Miles Davis, Art Blakey és Charles Lloyd együtteseiben zenélt, hogy aztán saját útját járva kialakítsa összetéveszthetetlen stílusát. Amerikai együttesében Dewey Redman szaxofonos, Charlie Haden bőgős és Paul Motian dobos, míg európai kvartettjében Jan Garbarek, Palle Danielsson és Jon Christensen voltak a partnerei. Jack DeJohnette dobossal és Gary Peacock bőgőssel alapított triója pedig új magaslatokig emelte a három hangszer együttműködését. Keith Jarrett The Köln Concert című lemeze a dzsessztörténet legnagyobb sikerű, milliós példányszámban elkelt szólózongora-felvétele.

Forrás: MTI

Fotó: Rose Anne Colavito, www.mupa.hu

HIRDETÉS

banner
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

The Lazys: Tropical Hazards (2018)
Fejérvári Zoltán Bach estjének visszajátszása
Molnár Levente operaénekesi pályájáról, szerepekről, (nem csak) magyarországi operajátszásról

Más művészeti ágakról

gyerek

Mesél az erdő Mesél az erdő
Gyereknapra, szeretettel
Gyermekkönyv-illusztráció kiállítás online a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria oldalán
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Maradjon utánam valami Maradjon utánam valami
Interjú Virágh András Gáborral díjakról, pályája alakulásáról, az aktív zenélés szerepéről a komponálásban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés