bezár
 

film

2020. 05. 11.
A 15 éves lány, aki kiállt az igazságtalansággal és az elnyomással szemben – új filmpremier online
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 15 éves lány, aki kiállt az igazságtalansággal és az elnyomással szemben – új filmpremier online Kamaszlányokról, barátságról, összetartásról, szerelemről, árulásról és a sportról szól Szabó Szonja új rövidfilmje. A Vércsék alkotói szokatlan módon azonnal szabadon elérhetővé teszik a filmet: május 16-tól bárki megnézheti online az RTL MOST felületén. 

Szabó Szonja nevére már évekkel ezelőtt, még egyetemi évei alatt felfigyelhetett a filmszerető közönség. A fiatal rendező korábbi rövidfilmjei nagy sikert arattak többek között a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon, A Mentor című alkotását nagy kritikai visszhang kísérte 2019-ben, számos díjra jelölték.

Új rövidfilmje, a Vércsék május 16-án kerül fel az RTL MOST online felületére, ahol azonnal ingyen megnézhető lesz. Az online premier előtt az RTL Klub is műsorára tűzi, május 16-án 2.45-kor. A rövidfilmeket általában évekig csak fesztiválok vetítésein, illetve a tévében lehet egyszer-egyszer látni. A vírus okozta különleges helyzetben a gyártó cég, az Umbrella rendhagyó módon úgy döntött az alkotókkal közösen, hogy elkészülése után mindenki számára azonnal szabadon elérhetővé teszi a filmet. 

A film Mészöly Ágnes Egészpályás indítás című novellája alapján készült, és szinopszisa szerint kifejezetten az Instagram-nemzedék posztjai mögött megbújó valós érzéseket, örömöket, sérelmeket, vágyakat kutatja. Igazi lányok igazi problémáiról szól, kerülve az idealizált ábrázolásmódot. Bátran mutat meg problémákat, szomorúságot, de kiutat, megoldást kínál cserébe. Helyszíne egy fülledt magyar kisváros, ahol az elnyűtt szocialista építészeti hagyaték eklektikussá keveredik a gyorsan és olcsón felhúzott újjal. A fiatalok már nincsenek elszigetelve, azonban ebben a világban mégsem egyértelmű még lázadni a múlt szabályai, a sportnevelés hagyományai és a hímsovinizmus ellen. 

A Vércsék az alkotók szerint egyszerre sportfilm, női film és ifjúsági film: a 13–18 éves korosztályt szólítja meg, akik számára kevés hasonló, minőségi fikciós tartalom érhető el. Persze nem csak kamaszoknak szól, a huszonévesek és harmincasok is nosztalgiával tekinthetnek vissza kamaszéveikre, illetve a szülők korosztályának is tükröt tart a négy kézilabdás kamaszlány története. 

Forrás, fotó: Vércsék sajtóinformáció 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem

Más művészeti ágakról

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés