bezár
 

irodalom

2020. 05. 14.
Négy Fal Között Nádasdy Ádámmal
A Shakespeare Olvasókör meglepetésvendége Nádasdy Ádám volt
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Négy Fal Között Nádasdy Ádámmal Április végén Keresztes Balázs Négy Fal Között címmel indított online olvasókört Shakespeare tíz leghíresebb drámájából. A negyedik hét közepén járva a műsor meglepetésvendéggel érkezett: Keresztes Balázs Nádasdy Ádám nyelvésszel, költővel, műfordítóval beszélgetett, aki számos Shakespeare drámát fordított, és akinek köszönhetően sokan egy jóval "barátságosabb" Shakespeare-t ismerhettek meg, akinek a mai napig sokan áldják a drámákhoz fűzött magyarázó lábjegyzeteit.  

Ahogy korábban megírtuk, Keresztes Balázs Shakespeare drámáinak mintegy negyedét veszi újra elő öt héten keresztül, ezúttal azonban rendhagyó módon Nádasdy Ádámot hívta beszélgetőpartnernek. Többek között szó esik a Shakespeare-fordítás nehézségeiről, a fordítói hagyományokról (például Kosztolányi szerelméről Mercutio-ba), valamint Nádasdy saját top 10-es listájáról. A beszélgetés megtekinthető az olvasókör YouTube csatornáján, valamint itt is: 

Az életmű eddig átrágott és felfalt művei a Rómeó és Júlia, az Othello, a Szentivánéji álom, az Antonius és Kleopátra, valamint A velencei kalmár voltak.  

Terítéken van még azonban az örök-töprengő Hamlet, a partravetett testvérpár drámája, vagyis a Vízkereszt, vagy amit akartok, a véreskezű Macbeth, a bolonddal ragadt Lear király, valamint Shakespeare (valószínűleg) utolsó önálló, "pálcát törő" darabja: A vihar.  

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Szabó Máté --


További írások a rovatból

A Margó Fesztivál záró napja
irodalom

Kellemetlenségek Kellemetlenségek
Juhász Tibor: Amire telik, Scolar Kiadó, Bp., 2021. 72p.
irodalom

Életrevalóság Életrevalóság
Nemes Z. Márió esszéje a Prae folyóirat Ragály-számából

Más művészeti ágakról

gyerek

Bonyolultak a kamaszok? Bonyolultak a kamaszok?
Négy szerző - négy kamaszregény
art&design

Az otthon fogalma alapjaiban határozza meg munkáimat Az otthon fogalma alapjaiban határozza meg munkáimat
Interjú Schwéger Zsófia festőművésszel külföldi felsőoktatásban szerzett tapasztalatokról, kapcsolati háló építéséről és az időbeosztás fontosságáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés