bezár
 

irodalom

2020. 05. 14.
Négy Fal Között Nádasdy Ádámmal
A Shakespeare Olvasókör meglepetésvendége Nádasdy Ádám volt
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Négy Fal Között Nádasdy Ádámmal Április végén Keresztes Balázs Négy Fal Között címmel indított online olvasókört Shakespeare tíz leghíresebb drámájából. A negyedik hét közepén járva a műsor meglepetésvendéggel érkezett: Keresztes Balázs Nádasdy Ádám nyelvésszel, költővel, műfordítóval beszélgetett, aki számos Shakespeare drámát fordított, és akinek köszönhetően sokan egy jóval "barátságosabb" Shakespeare-t ismerhettek meg, akinek a mai napig sokan áldják a drámákhoz fűzött magyarázó lábjegyzeteit.  

Ahogy korábban megírtuk, Keresztes Balázs Shakespeare drámáinak mintegy negyedét veszi újra elő öt héten keresztül, ezúttal azonban rendhagyó módon Nádasdy Ádámot hívta beszélgetőpartnernek. Többek között szó esik a Shakespeare-fordítás nehézségeiről, a fordítói hagyományokról (például Kosztolányi szerelméről Mercutio-ba), valamint Nádasdy saját top 10-es listájáról. A beszélgetés megtekinthető az olvasókör YouTube csatornáján, valamint itt is: 

Az életmű eddig átrágott és felfalt művei a Rómeó és Júlia, az Othello, a Szentivánéji álom, az Antonius és Kleopátra, valamint A velencei kalmár voltak.  

Terítéken van még azonban az örök-töprengő Hamlet, a partravetett testvérpár drámája, vagyis a Vízkereszt, vagy amit akartok, a véreskezű Macbeth, a bolonddal ragadt Lear király, valamint Shakespeare (valószínűleg) utolsó önálló, "pálcát törő" darabja: A vihar.  

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Szabó Máté --


További írások a rovatból

irodalom

Csak mozgásként értelmezhető Csak mozgásként értelmezhető
Beszélgetés a nappaliban Tompa Andreával, 2. rész
irodalom

A Molyon az a legrosszabb, ha már nem írnak rólad A Molyon az a legrosszabb, ha már nem írnak rólad
Toroczkay András estje a Kis Présházban, 2020. október 28.
irodalom

Teadélután Lázár Ervinnel Teadélután Lázár Ervinnel
Kis Présház, 2020. október 28.
irodalom

Két esemény margójára Két esemény margójára
A Margó Irodalmi Fesztivál zárónapjáról

Más művészeti ágakról

Michelle Marly, Maria Callas, a díva regényéről
gyerek

Vigyázzatok a szellemtrutymóval! Vigyázzatok a szellemtrutymóval!
Magdalena Hai: Rémálmok kisboltja 1. – A csúf csikipor
A 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál programjából
Iryna Tsilyk A föld oly kék, mint egy narancs című filmje a 17. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés