bezár
 

színház

2020. 05. 17.
Május végén újranyitnak a színházak Ausztriában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Május végén újranyitnak a színházak Ausztriában Továbbra is az egészség védelme áll az első helyen, ezért a kulturális szektorban is csak lépésenként történhet az újranyitás.

Május végén újranyitnak a kis és közepes színházak Ausztriában - jelentette be Rudolf Anschober egészségügyi miniszter és Werner Kogler alkancellár péntek délután Bécsben.

Szkéné színház

A tárcavezető ismertette, hogy május 29-től ismét lehetővé teszik a legfeljebb százfős rendezvények, valamint színpadi próbák, filmfelvételek megtartását, július 1-jétől pedig 250 főre emelik az engedélyezett létszámot. Anschober kiemelte, hogy ezzel egy időben, ugyanezekkel a feltételekkel nyithatnak ki júliustól a mozik is.

Augusztustól már ötszáz-, különleges biztonsági intézkedések mellett pedig akár ezerfős események megrendezésére is van lehetőség.                                                                                                                                                                             

HIRDETÉS

banner

A rendezvényeken úgynevezett "koronavírus-megbízott" is jelen lesz, aki felügyeli a szabályok betartását, és kapcsolatban áll majd a hivatalokkal. A részletes tervet a közeljövőben dolgozzák majd ki a kulturális szféra szereplőinek bevonásával. Kogler hozzátette: együtt kell megtanulnunk, hogyan tudjuk "kijátszani" a vírust.  A kulturális élet újranyitása nem egyszerű, mivel „szűk termekben sok ember van jelen egyszerre".

Mindeközben bejelentette lemondását Ulrike Lunacek kulturális és művészeti államtitkár. „Nem volt több esélyem" - jelentette ki a politikus, nemrég ugyanis több művész is bírálta, többek közt a kulturális intézmények szerintük kései újranyitása miatt.

Nemrég több ismert osztrák művész is csatlakozott ahhoz az online petícióhoz, amelyben segítséget kértek az alkotók számára. Lukas Resetarits, ismert kabarészínész Facebook-oldalán tiltakozott, amiért a politikai döntéshozók szerinte méltatlanul bánnak a kulturális élet szereplőivel. Lunacek szerint „nem csökkent a csalódottság" azt követően sem, hogy Kogler alkancellár egy 700 millió eurós segélycsomagot hirdetett a kulturális és- sportegyesületek számára.
Lunacek 129 napon keresztül volt kulturális államtitkár, ez a negyedik legrövidebb idő, amit a második köztársaság idején államtitkár eltöltött hivatalában Ausztriában. Rudolf Anschober a történtekre úgy reagált: bízik abban, hogy a kulturális élet képviselői a nyitásokat követően ismét elégedettek lesznek.

Több osztrák fesztivál és kulturális program megtartása is még kérdéses az enyhítések idején.

A Bregenzi Fesztivál honlapján közzétett információk szerint a szervezők a koronavírus okozta helyzet és a kormány előírásai miatt nem tartják meg a fesztivált, de a közönség kedvencét, Giuseppe Verdi Rigoletto című operáját jövőre ismét műsorra tűzik majd.                                                                                                     

A Salzburgi Ünnepi Játékok vezetése ugyanakkor lehetségesnek tartja, hogy az óvintézkedések betartása mellett, a korábbi évekhez képest eltérő módon is megtartsák a fesztivált, csak rövidebb programokkal. Mindenképp színre viszik viszont Hugo von Hofmannsthal Jedermann című színdarabját, mivel „a Jedermann hozzátartozik Salzburghoz" - nyilatkozott Wilfried Haslauer, Salzburg tartományi vezetője

Fotók: DDP (Der Tagesspiegel), Isabella Mader

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Színház a karanténból: Milo Rau LENIN című előadásáról
Knut Hamsun Éhség című regényének adaptációja a Trafóban, Nagy Péter István rendezésében
Színház otthonról - A nép ellensége a Katona József Színházból
színház

Akinek közönsége van, felelősséggel tartozik érte Akinek közönsége van, felelősséggel tartozik érte
Az Auróra x Bánkitó Karanténfesztivál első videóbeszélgetéséről

Más művészeti ágakról

gyerek

Mesél az erdő Mesél az erdő
Gyereknapra, szeretettel
art&design

Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos
Válaszok arra, hogy miért, hogyan, illetve hova tovább?
Kettős interjú a Békeidő rendezőjével, Hajdu Szabolccsal és a film egyik meghatározó szereplőjével, Wrochna Fannival
The Lazys: Tropical Hazards (2018)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés