bezár
 

színház

2020. 05. 17.
Május végén újranyitnak a színházak Ausztriában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Május végén újranyitnak a színházak Ausztriában Továbbra is az egészség védelme áll az első helyen, ezért a kulturális szektorban is csak lépésenként történhet az újranyitás.

Május végén újranyitnak a kis és közepes színházak Ausztriában - jelentette be Rudolf Anschober egészségügyi miniszter és Werner Kogler alkancellár péntek délután Bécsben.

Szkéné színház

A tárcavezető ismertette, hogy május 29-től ismét lehetővé teszik a legfeljebb százfős rendezvények, valamint színpadi próbák, filmfelvételek megtartását, július 1-jétől pedig 250 főre emelik az engedélyezett létszámot. Anschober kiemelte, hogy ezzel egy időben, ugyanezekkel a feltételekkel nyithatnak ki júliustól a mozik is.

Augusztustól már ötszáz-, különleges biztonsági intézkedések mellett pedig akár ezerfős események megrendezésére is van lehetőség.                                                                                                                                                                             

A rendezvényeken úgynevezett "koronavírus-megbízott" is jelen lesz, aki felügyeli a szabályok betartását, és kapcsolatban áll majd a hivatalokkal. A részletes tervet a közeljövőben dolgozzák majd ki a kulturális szféra szereplőinek bevonásával. Kogler hozzátette: együtt kell megtanulnunk, hogyan tudjuk "kijátszani" a vírust.  A kulturális élet újranyitása nem egyszerű, mivel „szűk termekben sok ember van jelen egyszerre".

Mindeközben bejelentette lemondását Ulrike Lunacek kulturális és művészeti államtitkár. „Nem volt több esélyem" - jelentette ki a politikus, nemrég ugyanis több művész is bírálta, többek közt a kulturális intézmények szerintük kései újranyitása miatt.

Nemrég több ismert osztrák művész is csatlakozott ahhoz az online petícióhoz, amelyben segítséget kértek az alkotók számára. Lukas Resetarits, ismert kabarészínész Facebook-oldalán tiltakozott, amiért a politikai döntéshozók szerinte méltatlanul bánnak a kulturális élet szereplőivel. Lunacek szerint „nem csökkent a csalódottság" azt követően sem, hogy Kogler alkancellár egy 700 millió eurós segélycsomagot hirdetett a kulturális és- sportegyesületek számára.
Lunacek 129 napon keresztül volt kulturális államtitkár, ez a negyedik legrövidebb idő, amit a második köztársaság idején államtitkár eltöltött hivatalában Ausztriában. Rudolf Anschober a történtekre úgy reagált: bízik abban, hogy a kulturális élet képviselői a nyitásokat követően ismét elégedettek lesznek.

Több osztrák fesztivál és kulturális program megtartása is még kérdéses az enyhítések idején.

A Bregenzi Fesztivál honlapján közzétett információk szerint a szervezők a koronavírus okozta helyzet és a kormány előírásai miatt nem tartják meg a fesztivált, de a közönség kedvencét, Giuseppe Verdi Rigoletto című operáját jövőre ismét műsorra tűzik majd.                                                                                                     

A Salzburgi Ünnepi Játékok vezetése ugyanakkor lehetségesnek tartja, hogy az óvintézkedések betartása mellett, a korábbi évekhez képest eltérő módon is megtartsák a fesztivált, csak rövidebb programokkal. Mindenképp színre viszik viszont Hugo von Hofmannsthal Jedermann című színdarabját, mivel „a Jedermann hozzátartozik Salzburghoz" - nyilatkozott Wilfried Haslauer, Salzburg tartományi vezetője

Fotók: DDP (Der Tagesspiegel), Isabella Mader

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Vendégségben Patikánál Vendégségben Patikánál
4. emelet, 66-os csengő
Interjú Hudi Lászlóval a Mozgó Ház Társulásról, munkamódszerekről, külföldi lehetőségekről
Interjú Ladányi Andreával magyarországi és külföldi tapasztalatairól, lehetőségeiről
Interjú Rab Gyula tenor énekművésszel az énektanulmányok adta lehetőségekről, szerepeiről, hatásról és sikerről

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

A zenéért és a közönségért A zenéért és a közönségért
Interjú Oláh Vilmos Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, koncertmesterrel sikerről és korunk zenei piacának követelményeiről
art&design

Hommage à Róna Viktor Hommage à Róna Viktor
„Herceg a vasfüggöny mögött”


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés