bezár
 

art&design

2020. 06. 17.
„Feltámadás júniusban” – újranyitnak a galériák
Kálmán Makláry Fine Arts Galéria, Szikra Képzőművészeti Bemutatóhely, MANK
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Friss programokkal érkezik a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria, a Godot Galéria vására, a Szikra Képzőművészeti Bemutatóhely és a MANK.

A Godot Galéria sikeres Feltámadás júniusban című vására már 
csak ezen a héten látogatható.

A kiállított művészek: A. Nagy Gábor, Bada Dada Tibor, Baksai József, Banksy, Batykó Róbert, Bernát András, Bukta Imre, Bullás József, Drabik István, drMáriás, efZámbó István, Erdős Mária, Fajó János, Fehér László, feLugossy László, Földi Péter, Gaál József, Gáspár Annamária, Győrffy László, Hajgató Terézia, Halmi-Horváth István, Herman Levente, Haász István, El Kazovszkij, Joseph Kádár, Kárpáti Tamás, Király Gábor, Lóránt János Demeter, Marosán Gyula, Minyó János, Müller Árpád, Nádler István, Nagy Kriszta x-T, Nemes Anna, Ódor Bence István, Pauer Gyula, Romvári Márton, Ronga Eszter, Soós Nóra, Šwierkiewicz Róbert, Szikora Tamás, Szurcsik József, Szűcs Attila, Alexander Tinei, Takó Hajnalka, Ujházi Péter, Váli Dezső, Várady Róbert, Vojnich Erzsébet, Weiler Péter

A műveket ezen a weboldalon képekkel, adatokkal és árakkal lehet megtekinteni.

Helyszín: 1114 Budapest, Bartók Béla út 11-13.
Időpont: A kiállítás június 4. és június 20. között tekinthető meg, keddtől péntekig 9 és 14, szombaton 10 és 13 óra között.

Három hónap zárva tartást követően június 12-től új kiállítással nyit a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria:  A végtelen színe.

A kék szín, ami i.e. 2200-ban már meghódította az ókori világot és töretlenül a mai napig az emberiség legkedveltebb színe. A Kálmán Makláry Fine Arts legújabb tárlatán szereplő műalkotásoknak egy közös pontja van, a színük, a kék. A kék szín keletkezéséhez nem járul monda, de annyit tudni lehet, hogy a történelem során Babilonban a bölcsesség színeként tisztelték, később Szűz Mária színeként vonult végig, aki a legtöbb róla készített ábrázoláson kék színű ruhát visel. Az egyiptomiak nagy tiszteletben tartották a kék színt, kerámiák, szobrok festésére, sőt, a fáraók síremlékeinek díszítésére is felhasználták. Gondoljunk csak a Giotto által festett padovai Scrovegni-kápolna freskóira, Michelangelo Utolsó Ítéletére, Vermeer Leány gyöngy fülbevalóval című festményére, Picasso kék korszakára, nem beszélve a híres XX. századi francia festő, Yves Klein védjegyének számító, róla elnevezett kék színre. Ha meg szeretnék határozni, hogy mit is szimbolizál a kék szín, akkor azt mondhatnánk, hogy nyugalmat, biztonságot, bölcsességet, szabadságot, igazságot, hűséget, becsületet és reményt. Egyes szakértők szerint lassítja a pulzusszámot, és felszabadítja a boldogsághormont szervezetünkben. A Pantone Színintézet 2000 óta minden év végén kiválasztja az év színét, amely a divattól kezdve a lakberendezésen át az alkalmazott művészetekig meghatározó a következő évben. A 2020-as év hivatalos színe az időtlen, egyszerűségében is elegáns, klasszikus kék lett, a Pantone Classic Blue 19-4052 TCX.

Akiktől a kiállításon a kék legkülönbözőbb árnyalatai láthatók:

Aatoth Franyó, Braun Vera, Csernus Tibor, Hantai Simon, Havadtőy Sámuel, Hur Kyung-Ae, Ilhwa Kim, Kallos Pál, Konok Tamás, Kucsora Márta, Lim Dong-Lak, Major Kamill, Méhes László, Nádler István, Reigl Judit, Réth Alfréd, Sándorfi István, Suh Jeong-Min, Taubert László, Victor Vasarely

További információkat itt találnak a kiállításról.

Helyszín: 1055 Budapest, Falk Miksa utca 10.

Kiállítás időpontja: 2020.06.12. – 2020.07.31. Alkalmazkodva a kialakult helyzethez, egyelőre rövidített nyitvatartással, hétköznap 10:00-16:00 óra között előre bejelentkezéssel tudják fogadni a látogatókat.

 

Újra látogatható a Szikra Képzőművészeti Bemutatóterem

Az O R N A M E N T I K A címet viselő tárlaton négy művész, Balogh Erzsébet, Egyed László, Köves Éva és Balogh Csaba alkotásai tekinthető meg. A hagyományos megnyitó helyett a tájékozódást egy rövid videóval könnyítik meg az érdeklődők számára, mely a Szikra YouTube csatornáján érhető el.

Helyszín: 1052 Budapest, Vármegye utca 7.
Időpont: 2020. június 4. és július 17. között; keddtől péntekig: 14és 18, valamint minden hónap első szombatján 10 és 14 között, továbbá előzetes időpontegyeztetéssel tekinthető meg a kiállítás.
 

Szobrok a kertben. Szabadtéri szoborkiállítás a Szentendrei Régi  Művésztelep kertjében c. kiállítás megnyitója

A tavaly hagyományteremtő szándékkal megrendezett Szobrok a kertben  című tárlat folytatásaként idén nyáron ismét kortárs szoborművek  népesítik be a Szentendrei Régi Művésztelep ligetes parkját. Tizenegy  kiváló szobrászművész alkotása tekinthető meg, amelyek mind más,  egyedi nézőpontból mutatják be a szobrokban rejlő végtelen  gazdagságot. A kiállított művek magas színvonalú összeállításával  olyan ideiglenes szoborpark jön létre, ahol a szobrok különleges  világa a természet nyugalmában szólítja meg és ragadja magával a  látogatókat.

Köszöntőt mond: Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója. A kiállítást megnyitja: Schneller János művészettörténész. A kiállítás kurátora: Cserhalmi Luca esztéta. A megnyitón közreműködik: Grecsó Zoltán, a Willany Leó Társulat táncosa.

Kiállító művészek: Baráth Fábián, Bakos Ildikó, Colin Foster, Farkas  Zsófia, Kovách Gergely, Majoros Áron, Martin Henrik, Melkovics Tamás,  Plank Antal, Szabó Ádám, Szabó György.

Helyszín: Szentendrei Régi Művésztelep Szentendre, Bogdányi u. 51.
Időpont: 2020. június 17. szerda 18:00

Fotók:
Fejléc: Gáspár Annamária: Male gaze
Kép a főoldalon és a Facebookon: Hantai Simon: Etude 1969
Négyzetes kép: MANK – Szobrok a kertben c. kiállítás

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Mi lesz a kultúrával a pandémia után? Mi lesz a kultúrával a pandémia után?
A változás egy lehetséges útja
art&design

Művészek a járvány idején#2 Művészek a járvány idején#2
Interjú Koller Margittal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról
art&design

Budapest belvárosa beköltözött a Millenárisra Budapest belvárosa beköltözött a Millenárisra
Séta az Art and Antique Régiség és Kortárs Művészeti Vásáron

Más művészeti ágakról

Spike Lee: Az 5 bajtárs
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindig vonzódtam a művészetekben a szélsőségekhez Mindig vonzódtam a művészetekben a szélsőségekhez
Interjú Kis Róka Csaba festőművésszel szakmai sikerekről, külföldön szerzett tapasztalatokról és a pályakezdő művészek lehetőségeiről
irodalom

Egy sokoldalú szerző társaságában Egy sokoldalú szerző társaságában
Újra volt irodalmi rendezvény a Kis Présházban
A Lehetnék bárki című antológiáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés