bezár
 

színház

2020. 07. 27.
Gergye Krisztián új szólóestje Kőszegen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gergye Krisztián új szólóestje Kőszegen Ahol a sötétség címmel mutatja be Gergye Krisztián július 29-én Kőszegen új szólóestjét, amely a fény és a sötétség táncát vetíti a nézők elé.

Mint a Gergye Krisztián Társulat közleményében felidézik, a koreográfus a Kőszegi Várszínházban először mutatkozott be képzőművészként is a nagyközönségnek, és Levitációk című tárlatához kapcsolódóan készít Ahol a sötétség címmel új szólót, amely egy festmény alapján készülő térinstalláció.

Szkéné színház

Az előadás kiindulópontja egy valóságos épület. Gergye Krisztián és Tifusz Péter díszlettervező a valós tér absztrahált, festett kétdimenziós képmását emelik térbe, egy térinstalláció által.

"Ezt az épületet valahogy úgy látom, mint valaminek, valami sötétnek, valami emberen túlinak, de mégis nagyon emberinek a rejtekhelyét. Mintha a fény elől a sötétség ide menekülhetne" - idézi a közlemény az alkotót, aki szerint a bibliai fény és sötétség viszonya is felismerhető, de ebben a térben, ezek a fogalmak megszabadulhatnak a pozitív és negatív előjelektől. "Ha ebbe a térbe beléphetek, és 'táncolhatok', létezhetek, talán bennem rejlő titkokat is felfedezhetek - fogalmazott, hozzáfűzve, hogy ezáltal a nézők is érzeteket nyerhetnek az emberi és az emberfeletti fogalmakról.

Gergye Krisztián elárulta: mindig is foglalkoztatták a képzőművészeti alkotásokban rejlő mögöttes tartalmak, koreográfiáiban gyakran indul ki sűrű mondanivalójú képekből. A két terület párhuzamosan jelenik meg művészetében, a színpadképet is legtöbbször egyfajta festményként képzeli el, amely képes elemelni a látottakat és tágabb asszociációs kereteket megnyitni a nézők előtt.

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Érinthetetlenek Érinthetetlenek
Opera a karanténból: Stanisław Moniuszko Paria című műve a poznani Teatr Wielki előadásában
Interjú Hudi Lászlóval a Mozgó Ház Társulásról, munkamódszerekről, külföldi lehetőségekről
színház

Érzelmeink labirintusában Érzelmeink labirintusában
A Tévedések vígjátéka a gyulai Tószínpadon
Színház a karanténból – Kincses sziget a londoni National Theatre-ből

Más művészeti ágakról

irodalom

Agyadra megy az irodalom Agyadra megy az irodalom
Nézzünk bizakodva a múltba! – Alternatív Trianon. Szerkesztette Cserna-Szabó András és Fehér Renátó. Cser Kiadó, 2020.
Bodor Ádám – Sinistra körzet


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés