bezár
 

színház

2020. 07. 27.
Gergye Krisztián új szólóestje Kőszegen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gergye Krisztián új szólóestje Kőszegen Ahol a sötétség címmel mutatja be Gergye Krisztián július 29-én Kőszegen új szólóestjét, amely a fény és a sötétség táncát vetíti a nézők elé.

Mint a Gergye Krisztián Társulat közleményében felidézik, a koreográfus a Kőszegi Várszínházban először mutatkozott be képzőművészként is a nagyközönségnek, és Levitációk című tárlatához kapcsolódóan készít Ahol a sötétség címmel új szólót, amely egy festmény alapján készülő térinstalláció.

Szkéné színház

Az előadás kiindulópontja egy valóságos épület. Gergye Krisztián és Tifusz Péter díszlettervező a valós tér absztrahált, festett kétdimenziós képmását emelik térbe, egy térinstalláció által.

"Ezt az épületet valahogy úgy látom, mint valaminek, valami sötétnek, valami emberen túlinak, de mégis nagyon emberinek a rejtekhelyét. Mintha a fény elől a sötétség ide menekülhetne" - idézi a közlemény az alkotót, aki szerint a bibliai fény és sötétség viszonya is felismerhető, de ebben a térben, ezek a fogalmak megszabadulhatnak a pozitív és negatív előjelektől. "Ha ebbe a térbe beléphetek, és 'táncolhatok', létezhetek, talán bennem rejlő titkokat is felfedezhetek - fogalmazott, hozzáfűzve, hogy ezáltal a nézők is érzeteket nyerhetnek az emberi és az emberfeletti fogalmakról.

Gergye Krisztián elárulta: mindig is foglalkoztatták a képzőművészeti alkotásokban rejlő mögöttes tartalmak, koreográfiáiban gyakran indul ki sűrű mondanivalójú képekből. A két terület párhuzamosan jelenik meg művészetében, a színpadképet is legtöbbször egyfajta festményként képzeli el, amely képes elemelni a látottakat és tágabb asszociációs kereteket megnyitni a nézők előtt.

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Mi ez a mutyuli a színpadon? Mi ez a mutyuli a színpadon?
Gombrowicz Yvonne című darabja a Maladype Színházban
színház

Olykor lefelé tart a felfele vezető út Olykor lefelé tart a felfele vezető út
Interjú Goda Gáborral a MINDEN (is) premier kapcsán
színház

She’s like a woman She’s like a woman
Elfriede Jelinek: Árnyék (Eurüdiké elmondja)
Interjú Hód Adrienn koreográfussal táncosok lehetőségeiről, egyéni utakról és koprodukciókról

Más művészeti ágakról

gyerek

Zárt múzeum, nyitott tartalom 2.0. Zárt múzeum, nyitott tartalom 2.0.
A kényszerű bezárás idejére a PIM professzionális online közvetítésekkel, virtuális tárlatokban zajló múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, valamint játékos, interaktív webes felületekkel készül
art&design

Karanténba zárt vizuális napló Karanténba zárt vizuális napló
Birtalan Zsolt 40 nap (Karantén napló) kiállításáról
gyerek

Vigyázzatok a szellemtrutymóval! Vigyázzatok a szellemtrutymóval!
Magdalena Hai: Rémálmok kisboltja 1. – A csúf csikipor
art&design

Permanens válságkezelés Permanens válságkezelés
Interjú Valkó Margittal, a Kisterem Galéria tulajdonosával és vezetőjével legutóbbi kiállításukról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés