bezár
 

zene

2020. 07. 29.
Egy éjszaka a hangszerek királynőjének birodalmában
Augusztusban újra az orgonáké a főszerep 
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy éjszaka a hangszerek királynőjének birodalmában A Filharmónia Magyarország színes programjai által betekintést nyerhetünk ennek a páratlan hangszernek a birodalmába, megismerhetjük különlegességeit, amelyeket sokan nem is sejtenek. Országszerte különleges hangszerpárosításokkal várja közönségét az OrgonaPont, augusztus 8-án pedig még az éjszaka is a hangszerek királynője birodalmáról szól – tájékoztatta a Filharmónia Magyarország a prae.hu művészeti portált.

A Filharmónia Magyarország 2019-ben, hagyományteremtő szándékkal hívta életre az Orgonák éjszakája programot. Idén augusztus 8-án újra megtelnek a templomok, a terek, különleges helyszínek a hangszerek királynőjének csodálatos hangjával.

Augusztus 8-án 20 óra 20 perckor látássérült művészek előadásában Láthatatlan dallamokkal élhet át felejthetetlen pillanatokat a közönség a pécsi Bazilikában. Hallgassa meg Péterfay Ferenc orgonaművész és Bán Tamás klarinétművész koncertjét, valamint a Kopa testvérek, Marcell és Dóra csodálatos verseit. Vegyen részt Ön is a jótékonysági koncerten és támogassa a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét.

A több száz program között található orgonakoncert, orgonás liturgia, de akár az orgonához kapcsolódó egyéni ötlettel - az előadástól a kiállításon keresztül a hangszerbemutatóig más színes programokkal várja közönségét az Orgonák éjszakája. A programsorozat idén is tartogat különlegességet. A koncertek mellett nem mindennapi helyszíneken is hallhatunk majd orgonazenét. Az idei év vándor orgonái például a várak udvarában, piacokon, fürdőkben és főtereken csendülnek fel. Emellett vízre száll az orgona Siófok és Tihany között, napközben a Tihanyi Apátság előtt, este pedig az apátságban fényjáték kíséretében élvezhetjük ennek a különleges hangszernek a dallamait. Budapesten pedig több helyszínen zenegépekből is hallgathatunk orgonamuzsikát. Egy új orgona bemutatkozásának is fültanúja lehet a közönség, mely most először lesz hallható Kaposváron.

Augusztus 8-án 20 óra 20 perckor az ország egész területén “Közös hangként” megszólal az Invocation című mű minden programon, ezzel erősítve azt a kapcsot, amely összefűzi az Orgonák éjszakájának résztvevőit. A mű magában hordozza az Orgonák éjszakájának üzenetét, amely egyben az idei év kihívásai által létrejött összetartozást, hitet is jelképezi. A művet a Filharmónia Magyarország kérésére Beischer-Matyó Tamás írta.

A Filharmónia Magyarország nemcsak a felnőtteket, de a fiatalabb korosztályt is szeretné megszólítani, ezért ehhez a rangos eseményez kapcsolódva „Az én orgonám” címmel képzőművészeti és irodalmi pályázatot hirdet általános és középiskolások részére.

Az OrgonaPont olyan nagyszerű orgonaművészek sorát tárja a nagyérdemű elé, mint Somogyi-Tóth Dániel, Kovács Szilárd Ferenc, Szamosi Szabolcs, Sárosi Dániel, Kővári Péter, Balatoni Sándor, valamint a Fischer Annie ösztöndíjas Tóka Ágoston és Schallinger-Foidl Artúr, illetve a tavalyi Orgonák éjszakája rekordere Mészáros Zsolt Máté. A sorozat különböző állomásait számos érdekes hangszerpárosítás és az orgona-énekhang együttese kíséri. Többek között kürttel, fuvolával, oboával, hegedűvel randevúzik az orgona augusztusban. Fantasztikus előadókat, Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima-díjas művészeket köszönthetünk a sorozatban. Többek között Sebestyén Mártát, aki a népzene legismertebb nagykövete és Miklósa Erikát, aki A varázsfuvola Éj királynőjének szerepében meghódította a világ összes jelentős színpadát. Az OrgonaPont sorozatban olyan orgonák is megszólalnak, amelyek felújítása az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósulhatott meg.

Engedje, hogy Önt is elvarázsolja az orgona hangja által életre hívott hangulatok széles skálája és a színes programok által nyerjen betekintést ennek a páratlan hangszernek a birodalmába.

Az orgonakoncertekre jegyek kaphatók a Filharmónia Magyarország jegypénztáraiban, a www.jegymester.hu oldalon, és a koncertek előtt a helyszíneken. További információ az OrgonaPont sorozatról és az Orgonák éjszakájáról a www.filharmonia.hu weboldalon található, ahol a pályázatról is olvashatnak és csatlakozhatnak az Orgonák éjszakája programhoz.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bartók összes hegedűs kamaraműve/1
Opera otthonról – Moody: Push a La Monnaie előadásában
Interjú Oláh Vilmos Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, koncertmesterrel sikerről és korunk zenei piacának követelményeiről
Az Eötvös Péter Alapítvány további három évre nyert támogatást nemzetközi mentorprogramja folytatására. A 2021-es kiírás már elérhető az alapítvány honlapjáról

Más művészeti ágakról

art&design

Karanténba zárt vizuális napló Karanténba zárt vizuális napló
Birtalan Zsolt 40 nap (Karantén napló) kiállításáról
art&design

Ördögavatás Ördögavatás
Humán holtterek körbejárása a Pécsi Galériában
irodalom

Meghalljuk-e a mieinket? Meghalljuk-e a mieinket?
Szabó Ádám: Valakik beszélnek
art&design

Permanens válságkezelés Permanens válságkezelés
Interjú Valkó Margittal, a Kisterem Galéria tulajdonosával és vezetőjével legutóbbi kiállításukról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés