bezár
 

színház

2020. 08. 12.
Ösztönök elementáris energiája
Törless iskolaévei a szegedi THEALTER Fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ösztönök elementáris energiája Törless iskolaévei címmel mutatja be új előadását a FAQ Színház, a Kerekasztal és a Manna a szegedi THEALTER Fesztivál keretében. Augusztus 14-én kerül először a nézők elé az osztrák író, Robert Musil regénye alapján készült színpadi mű. A darab szövegét Kemény Zsófi kortárs költő és slammer írta.

Az FAQ Színház művészeti vezetője, Tárnoki Márk egy gimnazista korosztályt megszólító anyagot keresett, így merült fel Musil regénye, melynek meghökkentő, drámai cselekménye messzire vezető filozófiai problémákkal párosul. A történet fókuszában az identitáskeresés, a kíváncsiság, a kegyetlenség, és az emberi természet megértésének vágya áll.

Szkéné színház

A történet szereplői gimnazisták, akik megpróbálják megérteni a világ és önmaguk működését. A keresés közben viszont mintha egyre jobban eltévednének. A felnőttek válaszai pedig nem mindig kielégítőek a világ rendjét illetően. A regény elvontabb gondolataihoz kemény cselekmény társul. Iskolai erőszak, testi, lelki abúzus húzódik meg a háttérben.

„A próbafolyamat rendhagyó és rendkívül koncentrált volt. A járvány miatt le kellett álljunk, majd most nyáron, 3 hónap kihagyás után, egy intenzív együttélés során raktuk össze az előadást. A végeredményt több szempontból is bíztatónak látom, de igazán gimnazista közönséggel fog kiderülni, hogyan működik az előadás. A történet gondolati komplexitása és drámai cselekménye úgy éreztem közel áll azokhoz a témákhoz és élethelyzetekhez, ami egy gimnazistát érdekelhet.” – mondja a bemutatóhoz közeledve Tárnoki Márk rendező.

A darabban négy fiatal színművész játszik, Martinkovics Máté, aki az FAQ társulatának tagja, Hunyadi Máté és Jenővári Miklós, akik a rendezővel párhuzamos színészosztályban végeztek tavaly az SZFE-n, illetve Szántó Balázs, a Vígszínház művésze, akivel Márk szintén az egyetemi évek alatt találkozott. Az alkotók jól ismerik egymás ízlését, gondolkodásmódját, így a pandémiás időszak ellenére gördülékeny volt a közös munka.

A független csapat izgalommal várja a szegedi bemutatót, szeptembertől pedig az egész országból számítanak az középiskolák jelentkezésére, akik szívesen fogadnák a Törless iskolaévei előadást, az oktatási intézményekben. 

„Ahol szürke falak tartják fogva a fiatal, felfelé törekvő erőket, ott óriásira dagad a megrekedt fantázia, és sokaknak eszét veszi” – mondja Musil, a darab alapjául szolgáló regény írója.

És mi történik az észvesztés pillanat után? Le tudja-e követni a fürge gondolat az érzelmek zabolátlan rohanását? Hogy lehet túlélni a kamaszévek zűrzavarát, mikor a nyers vágyak hol elszabadulnak, hol besorakoznak a józanész parancsnoksága alá? Hogy éli túl négy fiú egy katonaiskolában összezárva, és túléli-e egyáltalán? Megfékezhető-e az ösztönök elementáris energiája, vagy simán szétrobban tőle a színpad?  

Ezekre a kérdésekre keresi a választ az FAQ, a Manna és a Kerekasztal hármas koprodukciója.

Ősbemutató: 2020. augusztus 14. 21:00 / Szeged, Régi Zsinagóga / Thealter Fesztivál

Kép forrása: Színház- és Filmművészeti Egyetem 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Nyuszi a kalapból Nyuszi a kalapból
Nassim Soleimanpour Fehér nyuszi, vörös nyuszi című előadásáról
színház

Érinthetetlenek Érinthetetlenek
Opera a karanténból: Stanisław Moniuszko Paria című műve a poznani Teatr Wielki előadásában
Interjú Ladányi Andreával magyarországi és külföldi tapasztalatairól, lehetőségeiről
Színház a karanténból – Kincses sziget a londoni National Theatre-ből

Más művészeti ágakról

Chrétien de Troyes Lancelot című regényének bemutatója
irodalom

Kabaiak a horizonton Kabaiak a horizonton
A Kabai fivérek kötetbemutatója a Kis Présházban
art&design

A hely és a tárgy szimfóniája A hely és a tárgy szimfóniája
Élménybeszámoló a Kiscelli Múzeum „Ragyogj!” című kiállításáról
art&design

Auswanderer Raus! Auswanderer Raus!
A magyar performansz története 1966–2018 (3): Disszidens művészek: Altorjay, Szentjóby, Baksa-Soós, Halász, Kántor, Najmányi, Botond, Tót... (1967–79)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés