bezár
 

irodalom

2020. 09. 19.
Ötödik alkalommal adja át a FISZ a Csáth Géza-díjat
Egyáltalán, doktor úr, nem tudok rendesen aludni – Csáth Géza-kiállítással és díjátadóval készül idén a Fiatal Írók Szövetsége
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ötödik alkalommal adja át a FISZ a Csáth Géza-díjat Szeptember 25-én pénteken sűrű program vár azokra, akik részt vesznek a Fiatal Írók Szövetsége és a PesText közös rendezvényén. Este fél hétkor adják át a Neurológia Klinika előtt (1083 Bp., Balassa J. utca 6.) a Csáth Géza-díjat – a díjazott kilétére jövő héten derül fény –, majd egy izgalmas Csáth-kiállítás és finisszázs várja az érdeklődőket fél nyolctól a Petőfi Irodalmi Múzeum szárazkapujában.

A Csáth Géza-díj alapításának ötlete Zoran Gaši macedóniai születésű, albán származású, szerbiai költőtől és képzőművésztől származik. Az újvidéki Új Symposion folyóirat alkotóival jó kapcsolatot ápoló Gaši még a nyolcvanas években állt elő a kiemelkedő avantgárd alkotóknak szánt díj ötletével, mely jól illeszkedik Csáth Géza irodalmi munkásságához és mítoszához. Mindebből a FISZ akciójáig semmi nem lett. Most azonban már ötödik alkalommal érdemli ki a díjat olyan kísérletező alkatú, széles látókörű költő, író, irodalomtörténész, műfordító, akinek a munkássága méltó Csáth Géza szellemiségéhez. A díj megvalósulásának aktualitását a hazai kulturális életben érzékelhető eltolódás, a magánmecenatúra hiánya adja: a díjat kizárólag magánszemélyek, az adott év kuratóriumának tagjai finanszírozzák. A kuratórium tagjai a Fiatal Írók Szövetsége nyári táborának nulladik napi mindenkori résztvevői. Idén a FISZ-tábor a koronavírus-helyzet miatt elmaradt, így a titkos kuratórium a pilisi Som-hegyen gyűlt össze augusztus közepén. A díjat a FISZ 2020. szeptember 25-én 18.30-kor adja át a Neurológiai Klinikánál, majd a szervezők és látogatók közösen sétálnak át a PIM árkádjai alatt megszervezett, Csáthra reflektáló pop-up kiállításra, ahol 19.30-tól finisszázson vehetnek részt az érdeklődők. Interaktív tárlatvezetés, Hoppál Basspoetry Mihály zenéje, Lukács Flóra, Urbán Bálint, és a Kovács ikrek felolvasása színesíti a programot.

A Csáth Géza-díj kísérő kiállítása az író, zeneszerző, orvos és nem utolsósorban pszichiáter szellemiségét igyekszik megidézni. A pop-up kiállításon bemutatott kortárs műalkotások Csáth szorosan összefonódó területeire, a pszichoanalitikára és írásaira koncentrálnak, illetve kiemelnek egy-egy, az írásaiban megjelenő, többször visszatérő témát. A tárlat címe is ezt hangsúlyozza: Csáth Fekete csönd című novellájának utolsó mondata – „Egyáltalán, doktor úr, nem tudok rendesen aludni” – magában foglalja a pszichiátriai munkát és azt a feszültséget, zaklatott lelkiállapotot, amely az író és a kiállító művészek alkotásaiban is jelen van. A világszerte ismert külföldi művészek videómunkái mellett fiatal magyar alkotók installációi kerülnek bemutatásra, amelyek egy része kifejezetten erre az alkalomra készült. Kiállító művészek: Borsos Lőrinc, Douglas Gordon, Metzing Eszter, Pipilotti Rist, Tillmann Hanna, a kurátor Kollár Dalma Eszter. A kiállítás és a finisszázs a szeptember 22-25. között zajló PesText világirodalmi fesztivál egyik programjaiként, a Petőfi Irodalmi Ügynökség finanszírozásával valósul meg.

A kizárólag adományokból alapított Csáth Géza-díjat – amely mellé fél disznót és egy névre szóló hentesbárdot kap a díjazott – első ízben kabai lóránt költő, szerkesztőnek ítélte oda a kuratórium 2016. december 15-én, másodízben Orcsik Roland költő, irodalomszervezőnek 2017. szeptember 11-én. 2018-ban Csehy Zoltán vehette át a díjat költői, műfordítói és tudományos tevékenységéért, majd 2019-ben Terék Anna költőként és drámaíróként. A díj átadásának helyszíne folyamatosan változik: kétszer a budapesti Neurológiai Klinikánál, Csáth Géza agyvelejének, szívének és májának nyughelyén, egyszer Csáth Géza szabadkai szülőházánál sorakozott fel díjazott és kuratórium, tavaly pedig Zoran Gaši társaságában a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán.

A járványhelyzetre való tekintettel a szervezők azt kérik, a résztvevők lehetőség szerint a szabad téren megrendezett programon is viseljenek maszkot, és tartsanak egymástól távolságot.

A díjátadó Facebook eseménye: https://www.facebook.com/events/609297393022263

A kiállítás Facebook eseménye: https://www.facebook.com/events/2692415300974659

A PesText további programjai megtalálhatóak a https://pestextfestival.hu oldalon.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés