bezár
 

színház

2020. 09. 23.
Hat fiatal művész vehette át a színház- és filmművészeti Junior Prima Díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hat fiatal művész vehette át a színház- és filmművészeti Junior Prima Díjat Hat fiatal művész, köztük két rendező, három színművész és egy filmrendező vehette át a Junior Prima Díjat színház- és filmművészet kategóriában kedden Budapesten.

Az idén Kelemen Kristóf író, dramaturg, rendező, Kis Hajni filmrendező, Pallag Márton, Sodró Eliza és Waskovics Andrea színművész, valamint Szenteczki Zita rendező érdemelte ki az elismerést.

Szkéné színház

A díjat és az azzal járó pénzjutalmat Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója adta át a 62 jelölt közül kiválasztott fiatal tehetségeknek - olvasható a Takarékbank MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Mint írják, a díjjal azokat a harminc év alatti művészeket jutalmazzák, akik korosztályuk legjobbjai.

A Takarékbank felkérésére színházak, szakmai és érdekképviseleti szervezetek az idén 62 jelöltet állítottak. Közülük választotta ki az öttagú szakmai zsűri - Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja, Káel Csaba rendező, filmügyi kormánybiztos, a Müpa vezérigazgatója, Máté Gábor színész-rendező, a Katona József Színház igazgatója, Orlai Tibor színházi producer és Rudolf Péter színész, a Vígszínház igazgatója - azt a hat fiatal tehetséget, akik elnyerték a "legjobb a legjobbak közt" címet.

A közleményben idézik Vida Józsefet, aki az ünnepségen kiemelte: nem könnyű ez a szakma, mostanában pedig még nehezebb. "Egy láthatatlan ellenség miatt bezárkóztunk, de sok fiatal művész a modern technika vívmányait felhasználva visszacsempészte az életünkbe a kultúrát" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az online jelenlétnek azonban megvannak a maga korlátai: a közönség és a művészek közötti láthatatlan interakciókat az internet nem tudja pótolni.

A színház- és filmművészet még átmenetileg sem létezhet közönség nélkül, a "színházcsinálóknak" állandó, szoros kapcsolatot kell ápolniuk a publikummal - hangsúlyozta Vida József. Mint mondta, évtizedek óta támogatják a tehetséges fiatalokat, de erre a támogatásra most nagyobb szükség van, mint eddig bármikor.

A Prima Primissima életre hívói 2007-ben döntöttek úgy, hogy önálló díjjal jutalmazzák azokat a fiatal, harminc év alatti tehetségeket, akik korosztályukon belül a jók között is a legjobbak.

A Junior Prima Díjnak öt társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel. A Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a zene, a Docler Holding Kft. a népművészet, a KAVOSZ Zrt. a sajtó, a Takarék Csoport pedig a színház- és filmművészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja - áll a közleményben.

Mint írják, az idén tizenharmadik alkalommal adták át a Junior Prima Díjat színház- és filmművészet kategóriában, az idei díjazottakkal együtt már 95 fiatal magyar művész kapta meg az elismerést.

Fotó: primaprimissima.hu
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
John a Latinovitsban

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés