bezár
 

film

2020. 10. 09.
Az SZFE-s hallgatók továbbra is támogatják a blokádot
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az SZFE-s hallgatók továbbra is támogatják a blokádot Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Fő utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatón ismertették követeléseiket csütörtökön a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói, akik közölték: egy friss felmérés szerint az intézmény diákságának többsége továbbra is támogatja az SZFE épületeinek blokádját.

Az SZFE Hallgatói Önkormányzata (SZFE HÖK) által a napokban készített kérdőívet a 353 aktív nappali tagozatos diákból 283-an töltötték ki; a válaszadók 95 százaléka pedig illegitimnek tartja az intézmény fenntartását ettől a félévtől átvevő kuratóriumot - ismertette a felmérést Csernai Mihály, az SZFE HÖK elnöke és Gálosi Dóra hallgató.

A válaszadók négyötöde szerint a kuratórium eddigi tevékenysége elfogadhatatlan, és 89 százalékuk gondolja úgy, hogy mostanra az SZFE autonómiája teljes mértékben elveszett. Az SZFE épületeinek blokádját a kérdőívet kitöltők 95 százaléka szerint fenn kell tartani.

Elmondásuk szerint az egyetem ügyében továbbra is az ITM lenne illetékes eljárni, a minisztérium azonban nem reagál érdemben az SZFE hallgatóinak követeléseire, "amelyeket egy tegnap éjfélkor lejáró ultimátummal tenne semmissé az alkotmányellenes törvény alapján kinevezett kuratórium által jogszerűtlenül kijelölt vezetőség". Csernai Mihály közölte: garantált autonómiát kívánnak az egyetem számára.

Elutasítják ezért az SZFE modellváltásáról szóló törvényt jelenlegi formájában; a kuratórium és a felügyelőbizottság kinevezésének módját, így a két grémiumot is; az új fenntartó által elfogadott alapdokumentumokat, valamint bármilyen, önkényesen kinevezett vezetőséget.

Követelik továbbá a SZFE-szenátus jogköreinek visszaállítását; a lemondott szenátus által megfogalmazott alapdokumentumok elfogadását, valamint a jelenlegi kuratórium lemondását. További követelésük, hogy az alapítvány alapítói jogai ne kerülhessenek az államtól az alapítványhoz, hogy az állam ne vonulhasson ki teljesen az SZFE finanszírozásából és hogy az egyetem neve kerüljön vissza az alapítvány nevébe.

Újságírói kérdésre válaszolva a hallgatók elmondták, hogy továbbra sem kívánnak részesei lenni a pártpolitikának, arra azonban nincs ráhatásuk, hogy ellenzéki, illetve kormánypárti politikusok milyen megnyilatkozásokat tesznek ügyükben. A diákság által szervezett augusztusi szabadegyetemre sem voltak meghívva ellenzéki politikusok - közölték.

Az Állami Számvevőszék által az SZFE gazdálkodásáról közzétett jelentést a hallgatók nem kívánták kommentálni, mert elmondásuk szerint ez az előző fenntartó által kinevezett kancellár dolga.

Fotó: gramho.com

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

film

I. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitch Fórum I. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitch Fórum
Új időpontban, meghosszabbított határidővel!
Interjú Jancsó Dávid vágóval karrierválasztásról, a vágó megítéléséről és a tudatosság szerepéről

Más művészeti ágakról

irodalom

Két esemény margójára Két esemény margójára
A Margó Irodalmi Fesztivál zárónapjáról
gyerek

Különleges gyerekhősök, avagy mi van a Disney és Pixar filmeken túl?
A gyerekeket szólítják meg a filmek a Cinemirán
irodalom

Nőkön átsöprő történelem Nőkön átsöprő történelem
Gurubi Ágnes: Szív utca, Kalligram Kiadó, 2020


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés