bezár
 

zene

2020. 10. 13.
KOMP a Tesla Loftban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Különleges kortárs zenei eseménysorozatot rendeznek KOMP néven keddtől a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál részeként a budapesti Tesla Loftban. A szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ közleménye szerint a háromnapos koncertsorozat célja a legizgalmasabb magyar kortárs zenei művek bemutatása úgy, hogy a komolyzene hallgatásának élményét a lehető legközelebb vigye a közönséghez.

A koncertsorozaton Bucz Magor Soma zenetörténész kalauzolja végig a hallgatóságot, miközben mindhárom napon más-más zenei és művészeti műfajban aktív alkotóval beszélget. A KOMP nyitónapján, kedden Tóth Árpád karnagyot, a Csíkszerda kóruscsalád megálmodóját és vezetőjét látja vendégül, akivel a kórusművészet és a komolyzene kapcsolatait veszik számba. A koncerten három kompozíció is elhangzik, amely a közelmúltban az Anima Musicae Kamarazenekar felkérésére született, ezeket az együttes tagjai adják elő. Beischer-Matyó Tamás Concerto antico című műve és Dukay Barnabás zeneszerző alkotása ősbemutatóként hangzik el.

Szerdán Göttinger Pál rendező lesz a beszélgetés résztvevője, akitől a komolyzene színházi alkalmazásairól tudhatnak meg kulisszatitkokat a résztvevők. A szerdai koncert a kamarazene legkülönbözőbb árnyalatait vonultatja fel, miközben összesen nyolc ősbemutató is elhangzik, például Zombola Péter, Bánkövi Gyula és Csemiczky Miklós kompozícióiból. Az alkalom keretét vonósnégyesek adják, a közreműködők között pedig Kokas Katalin és Kelemen Barnabás is szerepel.

A sorozat zárónapján, csütörtökön a Blahalouisiana frontemberét, Schoblocher Barbarát kérdezi a moderátor a hazai könnyűzenéről, az énekesnő komolyzenei múltjáról, valamint kortárs könnyű és komoly műfajok kapcsolódásáról. Az esten öt ősbemutató hangzik el, többek között a dalszerzőként is országosan ismertté váló Bella Máté, valamint az idén Kodály Zoltán Zenei Alkotói Ösztöndíjat elnyerő Molnár Viktor műveiből.

Kép forrása: CAFe Budapest Facebook

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Brad Mehldau: Suite April 2020
Interjú Oláh Vilmos Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, koncertmesterrel sikerről és korunk zenei piacának követelményeiről
Dirty Honey: Dirty Honey EP (2019)
Opera a karanténból: Jacques Offenbach Hoffmann meséi című operája Párizsból

Más művészeti ágakról

art&design

Mindörökké vér és arany Mindörökké vér és arany
A magyar performansz története 1966–2018 (5): Nyugati magyar performansz: Monty Cantsin (1976-), Botond (1988–2010)
art&design

A csönd hangjai A csönd hangjai
Kadosa Kiss József: A művészet rendje – Arte legis
Márton László Nibelung-fordításának bemutatója a Kis Présházban
Huseyin Tabak: Gipsy Queen


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés