bezár
 

film

2020. 10. 16.
Bemutatták a Psycho60 – születésnapi zuhanyjelenetet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Alfred Hitchcock Psycho című filmjét 1960 júniusában mutatták be New Yorkban. Az Európai premier hatvanadik évfordulóján az Art+ Cinema moziban stábvetítés keretében mutatták be a film híres zuhanyjelenetének Psycho60 névre keresztelt tökéletes másolatát, melyet 60 színésznővel forgattak újra – tájékoztatta a prae.hu portált a stáb. A vetítés kapcsán Báron György filmesztéta és filmkritikus mesélt a jelenet filmtörténetben betöltött szerepéről.

Végh Vozó Zoltán rendező sokat gondolkodott, hogyan lehetne valami érdekességet alkotni a Psycho 60. születésnapjára. Eredetileg az volt az ötlete, hogy minden színésznőt megkér, vegyen fel egy rövid snittet magáról telefonnal otthon, amit majd ő maga összevág, de úgy végződött, hogy felépítette a díszletet az Örkény Színházban, legyártotta hozzá a henteskést, a lefolyót és a zuhanyfejet is, és a világot is felforgatta a tökéletes zuhanyfüggönyért. Minél beljebb haladt a projektben, annál inkább ragaszkodott a tökéletes másolathoz.

A jelenet minden snittjében másik, összesen 60 színésznő látható, pont annyian játsszák tehát újra, mint ahány éves a film. A készítők mindenképp meg akarták mutatni azt is, hogy melyik snittben ki látható, így a stáblista alatt – mely hosszabb lett mint maga a jelent – ebbe nyernek beavatást a nézők.

A végeredmény pedig itt tekinthető meg:

A készítők megosztottak továbbá egy werkilmet a projektről, és egy összehasonlító videót is az eredeti, születésnapos jelenettel.

Képek forrása: Psycho60

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés