bezár
 

zene

2020. 10. 16.
Műsorra tűzi a Liszt Ferenc Kamarazenekar az UMFZ különdíjas darabját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Műsorra tűzi a Liszt Ferenc Kamarazenekar az UMFZ különdíjas darabját Különdíjjal ismerte el a Liszt Ferenc Kamarazenekar Dargay Marcellt, a művet pedig a következő évadban bemutatják - közölte a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

Dargay Marcell kapta a Liszt Ferenc Kamarazenakar különdíját a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében megrendezett Új Magyar Zenei Fórum (UMZF) zeneszerzőversenyén. A fiatal szerző a kamarazenei darabok kategóriában a harmadik díjat szerezte meg RICERCAR – Hommage à Béla Bartók című darabjával. A díjnyertes kompozíciót a Liszt Ferenc Kamarazenekar mutatja be a következő évad második felében az egyik zsűritag, Pálfalvi Tamás, trombitaművész közreműködésével - áll a közleményben.

A hétvégén hirdették ki a BMC és a Müpa szervezésében idén hatodik alkalommal megrendezett Új Magyar Zenei Fórum (UMZF) zeneszerzőverseny eredményeit a CAFe Budapest kortárs művészeti fesztivál keretében. Az UMZF zeneszerzőverseny elsődleges célja, hogy segítse a kortárs magyar zeneművek létrejöttét és tartós együttműködéseket alakítson ki a szerzők, az előadók és a zenekarok között. A zsűri egyik tagja Pálfalvi Tamás trombitaművész és Várdai István, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti igazgatója között született megállapodás szerint a zeneszerzőverseny díjazottjai közül bemutatkozási lehetőséget biztosítanak annak a művésznek, aki megítélésük szerint erre a leginkább érdemes.

„A művészeti koncepciónk kulcsfontosságú eleme, hogy támogassuk a tehetséges, fiatal magyar zeneszerzők munkásságát, lehetőséget adjunk számukra a közös munkára és kortárs művekkel bővítsük saját repertoárunkat” - fogalmazott Várdai István, művészeti igazgató.

Idén a különdíjat a kamarazenei darabok kategóriában harmadik díjat megszerző Dargay Marcell nyerte el a RICERCAR – Hommage à Béla Bartók című darabjával. A műben két, zenetörténeti szempontból vitathatatlan fontosságú fúga – Bach Musikalisches Opferjének hat szólamú ricercarja, valamint Bartók Zenéjének első tétele – kerül átfedésbe; a trombita-szólista Charles Ives A megválaszolatlan kérdés című, emblematikus művének motívuma tartja össze, dinamizálja, hozza közös nevezőre a két fúgatémát, ezzel idézve meg a zenetörténet nagy évszázadainak szellemét - írják.

„Több alkalommal dolgoztam szólistaként és zenekari muzsikusként is a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Amikor Dargay Marcell művének partitúráját megláttam a verseny előválogatójában, éreztem, hogy a zenekar és a szerző között komoly művészi értéket teremtő kapcsolat születhet. A mű hangulatát és zeneiségét kiválóan fogja interpretálni a zenekar” - tette hozzá Pálfalvi Tamás trombitaművész.

Dargay trombitára komponált kamarazenekari művét várhatóan a következő évad második felében hallhatja majd a közönség a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában a Zeneakadémián. Az előadáson közreműködik majd Pálfalvi Tamás, aki a zenekar tehetséggondozó programja, a Mesterjáték projektének egyik résztvevője: mesterként a fiatal fúvósokat mentorálja majd egy közös játék erejéig.

„A Liszt Ferenc Kamarazenekar különdíja különösen nagy örömöt okozott: 11 éves koromban az együttes felvételén ismertem meg Bartók - darabom inspirációs forrásaként szolgáló - Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című alkotását, valamint a vonószenekari Divertimentót, és az elmúlt 25 évben számtalan hangversenyükön voltam jelen mint hallgató. Nagyon nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy darabomat Pálfalvi Tamás szólójával műsorra tűzik a 2021-2022-es évadban, izgatottan várom a közös munkát” – mondta el Dargay Marcell, a különdíjas zeneszerző.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. A zenekar közel 60 éves fennállása alatt komoly nemzetközi hírnévre tett szert, és a klasszikus zenei élet elitjének állandó szereplőjévé váltak. Fél évszázados működésük során – Sándor Frigyes, majd Rolla János vezetésével – több mint ötven országba jutottak el, többek között felléptek a new york-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a Sydney-i Operaházban, a buenos aires-i Teatro Colónban, valamint a párizsi Théatre de la Ville-ben.  A 2016 óta Tfirst Péter által vezetett együttes évről évre a világ legjelentősebb koncerttermeiben, elsőrangú szólisták közreműködésével lép színpadra, akik a nagyfokú precizitás, műfaji sokoldalúság és alkalmazkodóképesség miatt előszeretettel dolgoznak együtt a zenekarral. 2020-tól Várdai István, világhírű csellóművész művészeti igazgatóként kapcsolódott be a szakmai felkészítésbe és művészi koncepció kialakításába.

További információkért látogasson el a zenekar honlapjára: www.lfkz.hu 

Fotó: papageno.hu

nyomtat

Szerzők

-- Otten Marina --


További írások a rovatból

A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről
Recenzió Ábrahám Márta: Chaconne-kézikönyvéről

Más művészeti ágakról

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés