bezár
 

zene

2020. 10. 16.
Műsorra tűzi a Liszt Ferenc Kamarazenekar az UMFZ különdíjas darabját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Műsorra tűzi a Liszt Ferenc Kamarazenekar az UMFZ különdíjas darabját Különdíjjal ismerte el a Liszt Ferenc Kamarazenekar Dargay Marcellt, a művet pedig a következő évadban bemutatják - közölte a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

Dargay Marcell kapta a Liszt Ferenc Kamarazenakar különdíját a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében megrendezett Új Magyar Zenei Fórum (UMZF) zeneszerzőversenyén. A fiatal szerző a kamarazenei darabok kategóriában a harmadik díjat szerezte meg RICERCAR – Hommage à Béla Bartók című darabjával. A díjnyertes kompozíciót a Liszt Ferenc Kamarazenekar mutatja be a következő évad második felében az egyik zsűritag, Pálfalvi Tamás, trombitaművész közreműködésével - áll a közleményben.

A hétvégén hirdették ki a BMC és a Müpa szervezésében idén hatodik alkalommal megrendezett Új Magyar Zenei Fórum (UMZF) zeneszerzőverseny eredményeit a CAFe Budapest kortárs művészeti fesztivál keretében. Az UMZF zeneszerzőverseny elsődleges célja, hogy segítse a kortárs magyar zeneművek létrejöttét és tartós együttműködéseket alakítson ki a szerzők, az előadók és a zenekarok között. A zsűri egyik tagja Pálfalvi Tamás trombitaművész és Várdai István, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti igazgatója között született megállapodás szerint a zeneszerzőverseny díjazottjai közül bemutatkozási lehetőséget biztosítanak annak a művésznek, aki megítélésük szerint erre a leginkább érdemes.

„A művészeti koncepciónk kulcsfontosságú eleme, hogy támogassuk a tehetséges, fiatal magyar zeneszerzők munkásságát, lehetőséget adjunk számukra a közös munkára és kortárs művekkel bővítsük saját repertoárunkat” - fogalmazott Várdai István, művészeti igazgató.

Idén a különdíjat a kamarazenei darabok kategóriában harmadik díjat megszerző Dargay Marcell nyerte el a RICERCAR – Hommage à Béla Bartók című darabjával. A műben két, zenetörténeti szempontból vitathatatlan fontosságú fúga – Bach Musikalisches Opferjének hat szólamú ricercarja, valamint Bartók Zenéjének első tétele – kerül átfedésbe; a trombita-szólista Charles Ives A megválaszolatlan kérdés című, emblematikus művének motívuma tartja össze, dinamizálja, hozza közös nevezőre a két fúgatémát, ezzel idézve meg a zenetörténet nagy évszázadainak szellemét - írják.

„Több alkalommal dolgoztam szólistaként és zenekari muzsikusként is a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Amikor Dargay Marcell művének partitúráját megláttam a verseny előválogatójában, éreztem, hogy a zenekar és a szerző között komoly művészi értéket teremtő kapcsolat születhet. A mű hangulatát és zeneiségét kiválóan fogja interpretálni a zenekar” - tette hozzá Pálfalvi Tamás trombitaművész.

Dargay trombitára komponált kamarazenekari művét várhatóan a következő évad második felében hallhatja majd a közönség a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában a Zeneakadémián. Az előadáson közreműködik majd Pálfalvi Tamás, aki a zenekar tehetséggondozó programja, a Mesterjáték projektének egyik résztvevője: mesterként a fiatal fúvósokat mentorálja majd egy közös játék erejéig.

„A Liszt Ferenc Kamarazenekar különdíja különösen nagy örömöt okozott: 11 éves koromban az együttes felvételén ismertem meg Bartók - darabom inspirációs forrásaként szolgáló - Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című alkotását, valamint a vonószenekari Divertimentót, és az elmúlt 25 évben számtalan hangversenyükön voltam jelen mint hallgató. Nagyon nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy darabomat Pálfalvi Tamás szólójával műsorra tűzik a 2021-2022-es évadban, izgatottan várom a közös munkát” – mondta el Dargay Marcell, a különdíjas zeneszerző.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. A zenekar közel 60 éves fennállása alatt komoly nemzetközi hírnévre tett szert, és a klasszikus zenei élet elitjének állandó szereplőjévé váltak. Fél évszázados működésük során – Sándor Frigyes, majd Rolla János vezetésével – több mint ötven országba jutottak el, többek között felléptek a new york-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a Sydney-i Operaházban, a buenos aires-i Teatro Colónban, valamint a párizsi Théatre de la Ville-ben.  A 2016 óta Tfirst Péter által vezetett együttes évről évre a világ legjelentősebb koncerttermeiben, elsőrangú szólisták közreműködésével lép színpadra, akik a nagyfokú precizitás, műfaji sokoldalúság és alkalmazkodóképesség miatt előszeretettel dolgoznak együtt a zenekarral. 2020-tól Várdai István, világhírű csellóművész művészeti igazgatóként kapcsolódott be a szakmai felkészítésbe és művészi koncepció kialakításába.

További információkért látogasson el a zenekar honlapjára: www.lfkz.hu 

Fotó: papageno.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Mészáros Marina --


További írások a rovatból

Háttérinterjú Böröcz Balázzsal, a Pilvax Studio alapító-vezetőjével arculattervezésről, művészetmenedzsmentről, vizuális kommunikációról
Az Eötvös Péter Alapítvány további három évre nyert támogatást nemzetközi mentorprogramja folytatására. A 2021-es kiírás már elérhető az alapítvány honlapjáról
Claudio Monteverdi: Poppea megkoronázása

Más művészeti ágakról

irodalom

Két esemény margójára Két esemény margójára
A Margó Irodalmi Fesztivál zárónapjáról
gyerek

Különleges gyerekhősök, avagy mi van a Disney és Pixar filmeken túl?
A gyerekeket szólítják meg a filmek a Cinemirán
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Minden művész személyes brand Minden művész személyes brand
Háttérinterjú Böröcz Balázzsal, a Pilvax Studio alapító-vezetőjével arculattervezésről, művészetmenedzsmentről, vizuális kommunikációról
színház

Mi ez a mutyuli a színpadon? Mi ez a mutyuli a színpadon?
Gombrowicz Yvonne című darabja a Maladype Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés