bezár
 

színház

2020. 10. 21.
Elektronikus opera a kizökkent időről
Francia összművészeti előadás a Trafóban
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Október 25-én, vasárnap 20 órától látható Franck Vigroux francia zeneszerző-rendező Flesh című elektronikus operája a Trafó Kortárs Művészetek Házában. A különleges összművészeti produkció azt a pillanatot örökíti meg egyedi vizualitással és narrációs technikákkal, amikor egy (autó)baleset kapcsán megállni látszik az idő. A realitás és az irrealitás határán egyensúlyozó előadás egyetlen alkalommal lesz műsoron.

Franck Vigroux zeneszerző kiváló képességekkel rendelkezik a hangok fabrikálása terén, felhasznál minden hangot az elektroakusztikustól az ipari zajig, a modern kompozíciótól a kísérleti elektronikus zenéig. Flesh című alkotása – amelynek nemcsak zeneszerzője, hanem rendezője is – egy autóbaleset megrázó történetét meséli el személyes tapasztalatok és olvasmányélmények alapján.

Szkéné színház

Betonsziget (Concrete Island) és a Cronenberg által megfilmesített Karambol (Crash) szerzője, J.G. Ballard angol regényíró világából és Vigroux közúti balesethez kapcsolódó élményeiből merítve a Flesh a sokkot követő pillanatot tárja fel. Azt a pár másodpercet, amikor az idő megállni látszik, vagy épp ellenkezőleg: végtelenül hosszúra nyúlik. Ez a momentum egy szürreális vízióban, tudaton túli dimenzióban teljesedik ki: az autók lebegő tárgyakként, az autópálya-viaduktok hatalmas gólemekként jelennek meg, az autómotorok pedig lebegnek egy jégtenger felett.

Trailer:

A CIE d'Autres Cordes nevű alkotói csapatával Vigrouxa Flesh-ben is folytatja a zeneiség színpadi megjeleníthetőségének kutatását a vizuális-performatív és az elektronikus operai műfajok elemeivel. Az előadás gerincét a zene, a vetítés, a tánc, a narráció és ezek metafizikai dimenziója alkotja. Nem realista alkotás, hanem kísérleti vízió képekkel, fényekkel, tárgyakkal és hangokkal, amelyek széles skálából építkeznek,az elektronikus anyagoktól kezdve az emberi hangokon át a csembaló régimódi zenéjéig.

„Ez az előadás sokkal inkább támaszkodik a hagyományos előadó-művészetre, mint a tiszta technológiára, de az utóbbi rengeteg lehetőséget teremt arra, hogy még gazdagabbá tegyük általa ezt a sokféle művészi formát felvonultató alkotást” – nyilatkozta a zeneszerző-rendező.

A francia alkotó, aki többek között olyan nemzetközileg elismert zenészekkel dolgozott együtt, mint Mika Vainio (Pan Sonic), Reinhold Friedl, Elliott Sharp, Joey Baron, Zeena Parkins vagy az Ars Nova Ensemble Instrumental, először mutatkozik be a Trafóban.

Bővebb információ: www.trafo.hu

Facebook esemény: https://fb.me/e/1ioyzSdp5

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Testek lélek nélkül, szex vágy nélkül Testek lélek nélkül, szex vágy nélkül
Othello a Katona József Színházban
Interjú Bretz Gáborral versenyekről, külföldi és magyar színpadról, a tanulmányokról, a Kékszakállúról és a szakírásról
Az Orlai Produkciós Iroda Határátlépések című előadásáról
Interjú Kelemen Kristóffal pályakezdésről, munkamódszerekről, dramaturgstátuszról, külföldi tapasztalatokról

Más művészeti ágakról

irodalom

Csak mozgásként értelmezhető Csak mozgásként értelmezhető
Beszélgetés a nappaliban Tompa Andreával, 2. rész
art&design

Karanténba zárt vizuális napló Karanténba zárt vizuális napló
Birtalan Zsolt 40 nap (Karantén napló) kiállításáról
A 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál programjából


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés