bezár
 

art&design

2020. 10. 22.
Olasz állami kitüntetés az olasz nyelv hetén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Olasz állami kitüntetés az olasz nyelv hetén Ezen a héten az olasz nyelv hetét ünnepli a világ: Szavak és képek között: graffiti, könyvillusztráció és képregény címmel hirdette meg az idei Olasz Nyelv Hete a Világban programsorozatot hétfőtől Olaszország Külügyminisztériuma. Az Olasz Köztársaság elnöke ezen a héten magas olasz kitüntetést adott Baán Lászlónak.

A huszadik alkalommal megrendezett eseménysorozat célja, hogy az olasz nyelvet és kultúrát népszerűsítse világszerte a kultúrintézeti hálón keresztül.

A hazai programok között szerepel a képregényszerzők és -rajzolók számára kiírt Lucca Project Contest-Giovanni Marinelli pályázat nyertes munkáit bemutató kiállítást, amely az Olasz Kultúrintézet Bródy Sándor utcai épületében tekinthető meg november 20-ig.

Az Olasz Köztársaság elnöke épp ennek az ünnepi hétnek az elején Olaszország Csillagrendjének parancsnoki fokozatával tüntette ki Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatóját az olasz-magyar kulturális kapcsolatok elmélyítésében végzett különleges érdemeiért.

A kitüntetést Massimo Rustico, Olaszország magyarországi nagykövete adta át hétfőn Budapesten, méltatva a főigazgató elkötelezett munkásságát, amely az elmúlt tizenöt évben az itáliai művészet kiemelkedő korszakainak és ezen belül olyan óriásainak bemutatásához járult hozzá a Szépművészeti Múzeum nemzetközi rangú kiállításain, mint Leonardo, Michelangelo, Botticelli, Tiziano, Parmigianino, Caravaggio és Modigliani.

Massimo Rustico külön elismerését fejezte ki a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria remekműveiből a milánói Palazzo Realéban és a római Galleria Nazionale d'Arte Modernában az elmúlt években megvalósult, nagyszabású kiállításokért. A kitüntetés átadásakor kiemelte a különlegesen gazdag itáliai gyűjteménnyel rendelkező Szépművészeti Múzeum épületének és állandó kiállításainak két évvel ezelőtt befejeződött, példaértékű, Europa Nostra-díjjal elismert megújítását is.

Fotó: https://iicbudapest.esteri.it

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Töredékes testek Töredékes testek
A MORPH csoport kiállítása: Máté Zsófi megnyitó beszéde
art&design

Godot megérkezése Godot megérkezése
Tárlatvezetés a Godot galéria „KOL-LABOR” című kiállításán
art&design

A Gonosz Bálna A Gonosz Bálna
Posztszocialista vakuemlékek és megidézett gyermekkor az ISBN Galériában
art&design

A hely és a tárgy szimfóniája A hely és a tárgy szimfóniája
Élménybeszámoló a Kiscelli Múzeum „Ragyogj!” című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Interjú Pohárnok Gergellyel külföldi munkákról, az operatőri pálya sikereiről és – egyebek mellett – a Taxidermia izgalmas utóéletéről
A szolgálólány meséje az HBO-n
Ljudmila Ulickaja: A lélek testéről, Magvető, 2020
Rolla János és a Zeneakadémia Kamarazenekara/3


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés