bezár
 

art&design

2020. 10. 23.
Gaál Tibor portrékarikaturista kiállítása a Várkert Bazárban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gaál Tibor portrékarikaturista kiállítása a Várkert Bazárban A Visegrádi Együttműködés 30. évfordulója előtt tiszteleg magyar, lengyel, cseh és szlovák hírességek portréival Gaál Tibor grafikusművész, portrékarikaturista Visegrádi portrék - Arcképek Közép-Európa múltjából című kiállítása.

A mások mellett Puskás Ferenc labdarúgó, Emil Skoda gépészmérnök, Maria Sklodowska-Curie fizikus és Ąudmila Podjavorinská költő, prózaíró arcképeit felvonultató kiállítás művészi főhajtás a visegrádi négyek három évtizeddel ezelőtti összefogása előtt.

A Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, valamint az Országos Széchényi Könyvtár közreműködésével létrejött kiállítás túlmutat az elmúlt harminc esztendőn. Az alkotó a térség (közel)múltjának nagy alakjait rajzolta újra egyéni látásmódban olyan módon, amely nemcsak a múlt felé fordul vissza, hanem a korábbi egyéni teljesítmények felvillantásával egyszersmind a jövő irányába is előremutat.

A válogatott arcképcsarnokban szereplő húsz személyiség a történelem, az irodalom, a művészet, a tudomány és a sport területén alkotott maradandót. A tárlat emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy mindez közös siker, és az egyes nemzetek tagjai egyéni eredményeikkel az emberiség közös kultúrkincsét gazdagítják.

Gaál Tibor 2010-ben, a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság idején rendezett karikatúra-világversenyen aranyérmet nyert Puskás Ferencről készített, a kiállításon is látható rajzával. Évekkel ezelőtt kezdte el Nagy magyarok című portrésorozatát, amelyet a Visegrádi Együttműködés 30. évfordulójára szlovák, cseh és lengyel hírességek portréival egészített ki.

A Visegrádi portrék című kiállítás október 30-ig látogatható a Várkert Bazár rendezvénytermében.

Fotó: oszk.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Urbánus sziklák lecsupaszítva Urbánus sziklák lecsupaszítva
Szabó Kristóf KristofLab kiállítása: Cserhalmi Luca megnyitó szövege
art&design

Permanens válságkezelés Permanens válságkezelés
Interjú Valkó Margittal, a Kisterem Galéria tulajdonosával és vezetőjével legutóbbi kiállításukról
art&design

A csönd hangjai A csönd hangjai
Kadosa Kiss József: A művészet rendje – Arte legis
Összehasonlító ideológiakritika az „Eddig minden rendben” és a „Lassú élet” kiállításokról

Más művészeti ágakról

irodalom

Meghalljuk-e a mieinket? Meghalljuk-e a mieinket?
Szabó Ádám: Valakik beszélnek
Interjú Pohárnok Gergellyel külföldi munkákról, az operatőri pálya sikereiről és – egyebek mellett – a Taxidermia izgalmas utóéletéről
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Minden egy Excel-táblázattal indult Minden egy Excel-táblázattal indult
Interjú Puklus Péter fotográfussal képzőművészetről, nemzetközi kapcsolatépítésről, a szabad alkotás lehetőségeiről és jövőbeli tervekről
Nathan Grossman I Am Greta című filmje a 17. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés