bezár
 

art&design

2020. 10. 23.
Gaál Tibor portrékarikaturista kiállítása a Várkert Bazárban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gaál Tibor portrékarikaturista kiállítása a Várkert Bazárban A Visegrádi Együttműködés 30. évfordulója előtt tiszteleg magyar, lengyel, cseh és szlovák hírességek portréival Gaál Tibor grafikusművész, portrékarikaturista Visegrádi portrék - Arcképek Közép-Európa múltjából című kiállítása.

A mások mellett Puskás Ferenc labdarúgó, Emil Skoda gépészmérnök, Maria Sklodowska-Curie fizikus és Ąudmila Podjavorinská költő, prózaíró arcképeit felvonultató kiállítás művészi főhajtás a visegrádi négyek három évtizeddel ezelőtti összefogása előtt.

A Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, valamint az Országos Széchényi Könyvtár közreműködésével létrejött kiállítás túlmutat az elmúlt harminc esztendőn. Az alkotó a térség (közel)múltjának nagy alakjait rajzolta újra egyéni látásmódban olyan módon, amely nemcsak a múlt felé fordul vissza, hanem a korábbi egyéni teljesítmények felvillantásával egyszersmind a jövő irányába is előremutat.

A válogatott arcképcsarnokban szereplő húsz személyiség a történelem, az irodalom, a művészet, a tudomány és a sport területén alkotott maradandót. A tárlat emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy mindez közös siker, és az egyes nemzetek tagjai egyéni eredményeikkel az emberiség közös kultúrkincsét gazdagítják.

Gaál Tibor 2010-ben, a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság idején rendezett karikatúra-világversenyen aranyérmet nyert Puskás Ferencről készített, a kiállításon is látható rajzával. Évekkel ezelőtt kezdte el Nagy magyarok című portrésorozatát, amelyet a Visegrádi Együttműködés 30. évfordulójára szlovák, cseh és lengyel hírességek portréival egészített ki.

A Visegrádi portrék című kiállítás október 30-ig látogatható a Várkert Bazár rendezvénytermében.

Fotó: oszk.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés