bezár
 

film

2020. 10. 24.
Több mint tízezren tüntettek az egyetemi autonómiáért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint tízezren tüntettek az egyetemi autonómiáért Ötvenhárom nappal azután, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói elfoglalták és blokád alá vonták az intézmény épületét, az egyetem polgárai tüntetést szerveztek október 23-ára. A tömeg a Műegyetemtől a Március 15. térre, majd az Urániához vonult.

A „Mindannyiunk szabadsága – megemlékezés ’56-ról” elnevezésű demonstráció péntek délután, a Műegyetem elől indult. Itt Fullajtár Andrea, a Katona József Színház művésze szavalta el a Nemzeti dalt, majd a tömeg elindult a Március 15. tér felé. Tízezernél is több demonstráló gyűlt össze. Jelen voltak többek közt az ELTE, a Pécsi Egyetem, a Metropolitan, a BME, a MOME és a Debreceni Egyetem hallgatói is.

Az éneklő és tapsoló tömeg először a Március 15. térre vonult, ahol fáklyagyújtással emlékeztek 1956-ra. A menet eleje este hatkor ért az Uránia előtt felállított színpadhoz.

Negyed hétkor elkezdődött az első koncert, a Független Zeneakadémisták Szimfonikus Zenekara a Hevesi teremből játszotta Beethoven Egmont Nyitányát, ezt streamelték a tömegnek, amelynek vége az Astoriáig ért.

Vilmos Noémi, az SZFE hallgatója kezdte meg a beszédeket, majd a Titkos Egyetem, több felsőoktatási intézmény hallgatóit tömörítő szervezetének felszólalói együtt léptek színpadra. Kiemelték: „Ami most az SZFE-nél történik, az már megtörtént a többi egyetemnél, vagy meg fog történni.” Emellett hangsúlyozták: minőségi felsőoktatást akarnak, az viszont csak autonóm intézményekben garantált. „Hallgatótársak, ne higgyétek el, amikor a modellváltással, korszerűsítéssel hitegetnek benneteket. Ez szimpla hatalmi terjeszkedés. A korrupció és a forráskivonás melegágya ez az átalakítás.” Végül kijelentették: „A modellváltás mindenkit elér. Megakadályozni csak közösen tudjuk. Legyen a tudás érték, az egyetem szabad!”

Ezt követően az SZFE hallgatói archív, ’56-tematikájú szövegekből adtak elő részleteket, majd Nagy Erzsébet pécsi tanár (a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviseletében), Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, valamint Szkaliczki Andrea orvos és Horváth Aladár (Roma Parlament képviseletében) mondott beszédet.

A tüntetés háromnegyed nyolc után, a Himnusz közös eléneklésével ért véget.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Prikler Mátyás: Hatalom
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés