bezár
 

irodalom

2020. 10. 26.
A generáció, amely forradalmasította a macedón irodalmat
Négy kiváló macedón író bemutatkozása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Október 28-án este, Visszaszámlálás címmel négy olyan fiatal macedón szerző lesz a Magvető Café vendége, akik prózájukkal megújították a macedón irodalmat. Az írói életutakról, a balkáni miliőről, és a közös ügyeinkről Karafiáth Orsolya, az est moderátora fog beszélgetni a vendégekkel, a művek megszólaltatásáról pedig felolvasásaival Boncz Ádám színművész gondoskodik majd, értesítették a szervezők a prae.hu művészeti portált.

A négy most bemutatkozó szerző Froszina Parmakovszka, Lira Bojku, Petar Andonovszki (az Európai Irodalmi Díj 2020 nyertese) és Davor Sztojanovszki írásaira a kíméletlen valóságábrázolás, a pszichológiai megközelítés és a szociális érzékenység egyaránt jellemző. Bátran beszélnek, és bátran állnak ki társadalmi ügyek mellett, vallva, hogy az írás célja a szemek felnyitása, a figyelem irányítása. Mindezt pedig magas irodalmi szinten művelik. Céljuk a társadalmi előítéletek és a tabuk megtörése. Az, hogy magunkat vállalva nézzünk szembe a múltunkkal és kétségeinkkel.

Az esten továbbá a generáció felfedezője, Nenad Stevovics, az Ili-Ili kiadó tulajdonosa és szerkesztője, is részt vesz. Stevovics kiadója az új hangok képviselője Macedóniában, az eddigi Európai Irodalmi Díj négy macedón nyerteséből három szerzőt (Lidija Dimkovska, Nenad Joldevski és Petar Andonovski műveit) ők publikáltak. Az Ili-Ili kiadót ráadásul a magyar irodalom legnagyobb népszerűsítői között tartják számon Macedóniában, számos magyar szerző műveinek fordítását jelentették már meg macedón nyelven (Csáth Géza, Örkény István, Nádas Péter, Tóth Krisztina, Szécsi Noémi, Bartis Attila, Karafiáth Orsolya stb. munkáit).

A kiadó jóvoltából most egy rövid kiadvány is megjelenik, a négy bemutatkozó szerző jelentős műveinek magyar nyelvre lefordított részleteivel, Visszaszámlálás címmel. Ebből a válogatáskötetből olvashatnak most egy rövid részletet:

Davor Sztojanovszki: A meztelenek vigasza (részlet Czinege-Panzova Annamária

fordításában)

Az embernek, ha felfedik előtte, hogy van egy fia, anélkül, hogy előzetesen tudatában lett volna a létezésének, lehetősége van arra, hogy eldöntse, kapcsolatba lépjen-e vele, vagy elutasítsa. De ha azt fedik fel előtte, mint ahogy velem is történt, hogy volt egy fia, akinek a létezéséről így csak annak halála után szerez tudomást, nem marad sok dolog, amin változtatni lehetne.

Leonij nincs többé. És csak létezésének bizonyosságát hordozhatom nehéz teherként magamban. Soha nem fogok találkozni a gyermekkel, aki az én fiam volt.

Nem ugyanolyan-e ez, mint a Fisher-féle sakkváltozat?

A figurák elmozdultak a megszokott helyükről. Megtudtam, hogy van egy fiam. Ugyanakkor azt is megtudom, teljesen véletlenül, hogy ő már nincs többé. És így, bár semmi sem ugyanaz többé, mégis minden visszatér a korábban ismert, mindennapi kerékvágásba. Az életemben mindenki más számára látszólag minden ugyanaz marad, a megszokott sakkjáték, számomra viszont éppen az ellenkezője: eltorzított formája annak a felállásnak, amelyet mindig is ismertem.

Davor Sztojanovszki

Davor Sztojanovszki

Az eseményről bővebben annak Facebook oldalán, itt olvashatnak.

Fejléckép: Facebook

Időpont: 2020. Október 28. 18 óra, Helyszín: Magvető Café, Az esemény a Macedón Lektorátus szervezésében valósul meg.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Zárt múzeum, nyitott tartalom 2.0. Zárt múzeum, nyitott tartalom 2.0.
A kényszerű bezárás idejére a PIM professzionális online közvetítésekkel, virtuális tárlatokban zajló múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, valamint játékos, interaktív webes felületekkel készül
Nyitott Műhely, 2020. november 7.
Márton László Nibelung-fordításának bemutatója a Kis Présházban
irodalom

Eljutni a bizonytalanságtól a stabil válaszokig Eljutni a bizonytalanságtól a stabil válaszokig
A jó irodalom legfiatalabb helye – 1982-2018, JAK-füzetek

Más művészeti ágakról

A 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál programjából
art&design

A lélek tájképei A lélek tájképei
A magyar performansz története 1966–2018 (6): Nyugati magyar performansz: Nagy József és a Jel Színház (1986-), Kerekes László (1988–2010)
Iryna Tsilyk A föld oly kék, mint egy narancs című filmje a 17. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Az igazi siker sokszor láthatatlan Az igazi siker sokszor láthatatlan
Interjú Kiss Tibor Noéval sikerről, a skatulyák előnyéről és hátrányáról, valamint a párbeszédről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés