bezár
 

építészet

2020. 11. 11.
Felújítják Gyula legrégibb lakóépületét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Felújítják Gyula legrégibb lakóépületét Nagyrészt pályázati forrásból, 150 millió forintból újítják fel Gyula legrégibb, 1775 körül épült lakóépületét, a Máriás-házat - ismertette kedden sajtónyilvános bejáráson Görgényi Ernő polgármester.

Az önkormányzati tulajdonú, de a helyi német nemzetiségi önkormányzat használatában lévő, műemléki védelem alatt álló ingatlan felújítására a nemzetiségi önkormányzat 66 millió forintot nyert el uniós TOP-pályázati forrásból. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága 50 millió forintot adott a projekthez. A 120 milliós kivitelezési költség fennmaradó részét a nemzetiségi önkormányzat partnere, a német Hermann Niermann Stiftung állja - ismertette a városvezető. Görgényi Ernő hozzátette, a tető megújítására korábban elnyertek tízmillió forintot a Népi Építészeti Program keretében, amihez az önkormányzat húszmilliós önerőt biztosított.

Mittag Mónika, a gyulai német nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, a felújítással évtizedes álom valósul meg. Az épület első három szobája az 1800-as éveket bemutató tájházként fog működni, a gyulai svábok korabeli bútorai, eszközei kapnak helyet, az épület és a városrész történetét, továbbá a kétmenetes sváb polgárház jellegzetes kialakulását és mai megjelenésének építési periódusait mutatják majd be.

A középső részen a nemzetiségi önkormányzat hivatala kap helyet, a hátsó részen kiszolgáló helyiségeket (mosdót és konyhát) alakítanak ki. Tervezik az udvarra egy közösségi ház megépítését is, ám arra még forrást kell találni - mondta. Az udvar, az ott lévő füstölő és a kocsiszín rendezvények helyszíne lesz, eddig is ott tartották például a hagyományőrző szilvalekvár-főző programokat - tette hozzá Mittag Mónika.

A kivitelező gyulai székhelyű cég, a Vizo-Épker Kft. ügyvezetője, Vincze Zoltán elmondta, a tervek szerint jövő áprilisig tartó munkálatok során megerősítik a főfalak alapját, szigetelik azokat, kicserélik a nyílászárókat. Az egyik pinceboltozatot meghagyják, a másikat újra kell építeni. Az egyik tűzfal megerősítésével már végeztek, az visszakapta az eredeti, 1800-as évek végi állapotát. Az MTI kérdésére válaszolva elmondta, az épületet bővítették, a ház hátsó része az eredeti után mintegy száz évvel épült.

A Máriás-ház Gyula legrégebbi lakóháza, 1775 körül épült, késő barokk stílusban. A németvárosi városrész főterén áll, közös téren a Szent József templommal és az Erkel Ferenc Emlékházzal. Nevét onnan kapta, hogy az Apor tér felőli rövid homlokzatán haranglábszerű fedeles, pilaszteres kerettel övezett szoborfülkében Mária-szobor található. A szobrot valószínűleg az 1801-es tűzvész után helyezték el annak emlékére, hogy a ház megmenekült a tűzvésztől.

 

Fotó: nemetgyula.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

A kontempláció keretében A kontempláció keretében
Kis Péter Meditációs pavilonjáról
építészet

Hatalmas méhkaptárra emlékeztető építmény New Yorkban
Thomas Heatherwick nagyot álmodott
építészet

Nagy vágyak földje Nagy vágyak földje
Bojár Iván András – Darabos György: Nagy Káli Könyv. Ivon Kiadó, 2015. 467 oldal.

Más művészeti ágakról

Michelle Marly, Maria Callas, a díva regényéről
irodalom

„A fonat lesz az, amit én regénynek képzelek” „A fonat lesz az, amit én regénynek képzelek”
Beszélgetés Tompa Andreával a Költő a nappaliban eseményén
Nyitott Műhely, 2020. november 7.
art&design

A lélek tájképei A lélek tájképei
A magyar performansz története 1966–2018 (6): Nyugati magyar performansz: Nagy József és a Jel Színház (1986-), Kerekes László (1988–2010)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés