bezár
 

irodalom

2020. 11. 17.
Német nyelvű tanulmánykötet Esterházy Péter írásművészetéről
A Herausforderung der Literaturt a Walter De Gruyter kiadó adta ki
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Német nyelvű tanulmánykötet látott napvilágot Esterházy Péter írásművészetéről a patinás német-amerikai kiadónál, a Walter De Gruyternél. Az írások legjavát magyar irodalomtörténészek és kutatók jegyzik. 

A  Herausforderung der Literatur: Péter Esterházy (Az irodalom kihívása: Esterházy Péter) címre keresztelt kötet a Walter De Gruyternél jelent meg. A 21 tanulmányt és egy tanulmány értékű előszót zömében magyar irodalomtörténészek és kutatók jegyzik. A könyv egyik előzménye a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Prae Kiadó közös kiadásában megjelent magyar nyelvű tanulmánygyűjtemény, a „Nincs vége. Ez a befejezés." Tanulmányok Esterházy Péterről, amelyet egy tudományos tanácskozás előzött meg a PIM-ben. 

 

Herausforderung der Literatur

 

A Herausforderung der Literatur két nagyobb egységre oszlik: az elsőben az „Esterházy-jelenséget" taglalja Márton László, Gahse Zsuzsanna és Heike Flemming. A második Das Werk Esterházys: Perspektiven der Literaturwissenschaft (Az Esterházy-mű: az irodalomtudomány perspektívái) címmel Esterházy munkásságának szerteágazó kontextusait vizsgálja négy különböző blokkban: az An Rändern der Literatur – Zum frühen Werk (Az irodalom peremén a korai művekhez) Bónus Tibor, Lőrincz Csongor, Palkó Gábor és Szirák Péter dolgozata révén Esterházy korai műveihez ad támpontokat. A Literarisches Schreiben und (inter-)textuelles Univerzum (Irodalmi írás és [inter]textuális univerzum) blokkban Hansági Ágnes, Kulcsár Szabó Ernő és Szirák Péter tanulmánya faggatja az Esterházy-féle intertextuális szöveguniverzumot. A Werkkomposition und Lesefiguren der Intertextualität (Műkompozíció és a szövegköziség olvasásalakzatai) szekcióban Bengi László, Fodor Péter, Halász Hajnalka, Danileja Lugarić és Molnár Gábor Tamás tanulmányai teszik rétegzettebbé a vendégszövegek előhívta olvasásalakzatokat Esterházy életművében. A Regionale Konstellationen der literarischen Kommunikation (Az irodalmi kommunikáció regionális konstellációi) elnevezésű blokkban Balajthy Ágnes, Lőrincz Csongor és L. Varga Péter dolgozatai a lokalitás irodalmi figurációit vizsgálják, míg végül a Dialog und Testamentarität in den letzten Werken (Párbeszéd és testamentalitás az utolsó művekben) blokkban Bartal Mária, Smid Róbert és Tolcsvai Nagy Gábor írásai Esterházy kései műveit értelmezik és helyezik el az életműben. 

A tanulmánykötetet Lőrincz Csongor és L. Varga Péter szerkesztette, a tartalomjegyzék megtekinthető a kiadó honlapján

A könyv magyarországi bemutatója a Kis Présházban lesz, amint a járványhelyzet javulása lehetővé teszi.

Fotó: prae.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Két esemény margójára Két esemény margójára
A Margó Irodalmi Fesztivál zárónapjáról
irodalom

Margó a korona idején Margó a korona idején
Hangulatjelentés a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár második offline napjáról

Más művészeti ágakról

Michelle Marly, Maria Callas, a díva regényéről
art&design

Karanténba zárt vizuális napló Karanténba zárt vizuális napló
Birtalan Zsolt 40 nap (Karantén napló) kiállításáról
Interjú Pohárnok Gergellyel külföldi munkákról, az operatőri pálya sikereiről és – egyebek mellett – a Taxidermia izgalmas utóéletéről
art&design

A lélek tájképei A lélek tájképei
A magyar performansz története 1966–2018 (6): Nyugati magyar performansz: Nagy József és a Jel Színház (1986-), Kerekes László (1988–2010)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés