bezár
 

zene

2020. 11. 19.
Művészfilmmel ünnepel a Budapesti Filharmóniai Társaság
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Művészfilmmel ünnepel a Budapesti Filharmóniai Társaság A járványügyi korlátozások miatt elmaradó ünnepi hangversenye helyett online, egy különös hangulatú művészfilmmel ünnepli fennállásának 167. évfordulóját a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) – közölte az MTI.

Az Egyéniségek összhangban 1853 óta című filmet, amely a zenekari összjáték és a zenekari tagok személyiségének összefüggésére világít rá, pénteken mutatják be a szervezet YouTube-csatornáján.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint a BFT még januárban forgatta az imázsfilmet Kovács János Kossuth-díjas karmester vezényletével. A képkockákon az együttes tagjai láthatók különböző élethelyzetekben, egy szimfonikus zenekar életének kulisszái mögé engedve betekintést. A film zenéjét, Schubert f-moll fantáziáját Dohnányi Ernő – a társaság történetének egyik legfontosabb elnök-karnagya ” – írta át zenekarra.

A Budapesti Filharmóniai Társaságot 1853-ban Erkel Ferenc indította útjára. Első koncertjüket 1853. november 20-án, a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezték meg.

A társaság az elmúlt évben célul tűzte ki, hogy olyan minőségi online tartalmakat hozzon létre, amelyek segíthetik a klasszikus zenei kultúra népszerűsítését. A Társaság YouTube-csatornáján található egyebek mellett dokumentumfilm Csáth Gézáról és koncertszínházi felvétel Mosonyi Mihály zeneszerzőről. A KameraZene-sorozat Mona Dániel zenetörténész segítségével szórakoztató módon enged bepillantást a zene világába, az ősszel indult ZeneHorizont sorozat pedig kortárs zeneszerzők műveihez társít izgalmas vizuális tartalmat.

Kép: facebook.com

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés