bezár
 

színház

2021. 01. 13.
Kötelezők Szabadon
Kötelező olvasmányok megértését segítő drámafoglalkozás-sorozat indult
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kötelezők Szabadon Kötelezők Szabadon címmel elindult a Szabad Labor Drámaműhely első iskolai programja, amelynek célja a kötelező olvasmányok megértésének segítése, a művekből feltárható emberi, társadalmi problémák felkutatása.

A drámapedagógiai műhely szakembereinek az is célja, hogy növeljék a gyerekek olvasás iránti nyitottságát, érdeklődését - olvasható a szervezők MTI-hez kedden eljuttatott közleményében, amelyben kiemelik, hogy a Manna Produkció által támogatott foglalkozássorozat most a digitális oktatási rendszerben is elérhető az iskolák számára.

Szkéné színház

A Szabad Labor egy frissen alakult drámapedagógiai műhely, amelynek tagjai képzett drámapedagógusok. A négy alapító tag, Balassa Jusztina, Lovászi Edina, Kálócz László és Somogyi Tamás évek óta dolgozik a területen, többek között a Vígszínház és a Manna színházi nevelési programjainak kidolgozását és foglalkozásait vezetik.

A Kötelezők Szabadon sorozatnak nem a művek megismertetése a célja, hanem a művekben szereplő problémák, kérdések fókuszált, átélhető kibontása és átgondolása, a szereplők élethelyzetének megértése. Mint Balassa Jusztina a közleményben hangsúlyozta, fontos a kritikus gondolkodás kialakítása, a felmerülő kérdések több szempontú vizsgálata, egymás érveinek megismerése, a vitakultúra fejlesztése és az önálló gondolatok kialakítására való igény növelése. A műhelymunka során a diákok életkori sajátosságait figyelembe véve választják ki az egyes foglalkozások témáját, együttműködve a pedagógusokkal. "Bízunk abban, hogy a Kötelezők Szabadon sorozat új és izgalmas eszköz lehet a magyar- vagy osztályfőnöki órákon, hogy a diákok közelebb kerüljenek ezeknek az emblematikus műveknek a mondanivalójához" - mondta a drámapedagógus. A Szabad Labor szakemberei a kötelező olvasmányokban felmerülő dilemmákhoz, kiélezett helyzetekhez közelítenek a színház és a dráma eszközeivel annak érdekében, hogy a tanulók képesek legyenek kialakítani saját álláspontjukat egy-egy probléma kapcsán. Az irodalmi szöveg ismerete nem feltétele az aktív részvételnek a foglalkozásokon, amelyek ideje egy tanóra, és online formában is megvalósíthatók.

A Kötelezők Szabadon program jelenleg nyolc kötelező olvasmányhoz kapcsolódva kínál drámafoglalkozást az 5-től a 12. évfolyamig. Foglalkozások készültek eddig A Pál utcai fiúk, a Toldi, a Rómeó és Júlia, A legyek ura, a Csongor és Tünde, a Hamlet, a Bűn és bűnhődés, valamint az Anna Karenina című művekhez.

A sorozat a Manna Produkció támogatásával jött létre, erősítve a szervezet drámapedagógiai munkáját, amelynek keretében a Bethlen Téri Színházban és a B32-ben is rendszeresen tartanak színházi nevelési programokat és hoznak létre új előadásokat a diákközönségnek.

A Kötelezők Szabadon elnevezésű programról részletesebben tájékozódhatnak az érdeklődők a www.szabadlabor.hu honlapon.

 

Fotó:  gettyimages.com

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Samuel Beckett: Az utolsó tekercs / A régi dallam a Digital Theatre kínálatában
színház

Magára maradni jókor, jó helyen Magára maradni jókor, jó helyen
III. Richárd betiltva a Szkénében
színház

Lápos és az akkumulátor Lápos és az akkumulátor
A Független Színház Falunap című előadásáról
színház

Megszületett a félig született egésze Megszületett a félig született egésze
Fekete Ádám Haloktatás, márványprotézissel című vízigót kosárlabda darabja

Más művészeti ágakról

...traumák sem ártanak, ha alanyiságot szeretnénk...
Mécs Anna: Kapcsolati hiba, Scolar, 2020
art&design

Anarchia, raktárkoncert, graffiti Anarchia, raktárkoncert, graffiti
Orbán Viktor és Soros György dr. Máriás műtermében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés