bezár
 

film

2021. 02. 08.
Közösségi teret alakít ki a Freeszfe Egyesület
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Közösségi teret alakít ki a Freeszfe Egyesület Az egyesület célja, hogy a társadalmi érzékenység és nyitottság az új intézmény kialakításában is megjelenjen. A Damjanich utca 4. szám alatt megnyíló többfunkciós épületnek nemcsak oktatási és művészeti felhasználásával szeretnének élni, hanem annak közösségivé tételével is.    

A továbbiakban a Freeszfe Egyesület sajtóközleményét közöljük. 

"Erzsébetvárosi épületre kiírt pályázatot nyertek a hallgatók és oktatók. A frissen alakult Freeszfe Egyesület a hetedik kerületi Damjanich utca 4. szám alá költözik be, ahol terveik szerint kulturális központot és alkotóműhelyt hoznak létre.

A felújított iskolaépületben a nyitott közösségi tér kialakítását az egyesület tagjai már a következő hetekben megkezdik, hogy a felmondó és elbocsátott oktatók hamarosan zavartalanul folytathassák az SZFE 155 éves hagyományainak és szellemiségének jegyében zajló szabad alkotómunkát hallgatóikkal.

Az oktatók által korábban létrehozott – az új épület bérleti jogát pályázati úton elnyerő – Várkonyi Zoltán Alapítvány elsődleges feladata, hogy az oktatás folyamatosságát biztosítsa, hallgatók által kezdeményezett művészeti projektek támogatásával és ezek infrastrukturális segítésével. Az elmúlt hónapokban, az intézmény felülről való átalakítása által kiváltott elégedetlenség következtében, a támogatók is érzékelték ennek a tevékenységnek a jelentőségét – empátiával és számottevő összegekkel segítették az Alapítvány működését. Ez is lehetővé tette, hogy az egyetem polgárai hosszabb távban gondolkodjanak – azaz megalapítsák a Freeszfe Egyesületet, mely az intézményi működést koordinálja. A korábban meghirdetett és gyakorolt tanköztársaság eszméje nyugalmasabb időben is irányadó az új szervezeti struktúra felépítésében.

A Freeszfe közössége aktivitása során a modellváltáson kívül számos más társadalmi ügyben, és különböző csoportosulásokkal vállalt közösséget. Céljuk, hogy ez a társadalmi érzékenység és nyitottság az új intézmény kialakításában is megjelenjen. A többfunkciós épületnek nemcsak oktatási és művészeti felhasználásával szeretnének élni, hanem annak közösségivé tételével is.

Ezt különböző nyitott közösségi programokon keresztül képzelik el: a képzéshez kapcsolódó színházi vizsgaelőadásokat és vizsgafilmvetítéseket, közönségtalálkozókat, szakmai beszélgetéseket tartanak majd, ezen kívül ifjúsági programok széles választékát szeretnék kínálni, szakjaikhoz kapcsolódó workshopokkal, beavatószínházi és tantermi színházi előadásokkal, a legkisebb korosztálynak bábszínházi bemutatókkal. A nemzetközi művészeti alkotóműhelyekkel való kooperáció hagyományának folytatását is tervezik, például külföldi partnereik alkotóinak és műhelymunkáinak vendégül látását, valamint a jövőben a tanárok különböző tematikus előadásait is lehet majd látogatni szabadegyetem jelleggel.

Hosszútávon felnőttképző tanfolyamok meghirdetésével nyitnák meg műhelyeik kapuit a különböző művészeti területeik iránt érdeklődők előtt, melyeket évtizedek óta alkotó és oktató színházi és filmes mestereik vezetnének.

A többek közt közösségi finanszírozásra is építő egyesületet jelenleg a weboldalon elérhető bankszámlaszámon (http://www.freeszfe.hu/tamogatas/) keresztül lehet segíteni. A pártolói jellegű, rendszeres támogatásnak teret adó Védnöki Kör lehetőségeiről is itt tájékozódhatnak majd az érdeklődők.

2021. 02. 08."

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról

Más művészeti ágakról

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés