bezár
 

irodalom

2021. 02. 18.
József Attilának tulajdonított kiadatlan versre lehet licitálni egy online árverésen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
József Attilának tulajdonított kiadatlan versre lehet licitálni egy online árverésen Többek között egy József Attilának tulajdonított, mindeddig ismeretlen és kiadatlan vers kéziratára is lehet licitálni az antikvarium.hu portál online árverésén.

A kézzel írt, nyolcsoros költeményt 1935. március 8-án vetette papírra József Attila töltőtollal egy noteszbe. A vers címe Edit, címzettje József Attila analitikusa és szerelme, Gyömrői Edit. Az eddig ismeretlen vers nem egy korai zsenge költemény, hanem már József Attila érett korszakából származik - derül ki a szervezők MTI-hez eljutatott összefoglalójából. Legutoljára 17 évvel ezelőtt találtak Magyarországon a kutatók előtt ismeretlen József Attila-verset.

A kéziratlapot 1945-ben a rendőrség kobozta el tulajdonosától, Barta István bankhivatalnoktól, aki József Attila közeli barátja volt élete utolsó éveiben. Az erről szóló igazolás egy szintén ugyanakkor elkobzott kötetből, Ballagi Mór Uj teljes magyar és német szótárából került elő, amelyet Arany János dedikált 1881-ben. A kötet, amely eredetileg akár József Attila könyvtárának darabja is lehetett, szintén szerepel az árverésen.

Az aukció összesen 223 tétele között van Radnóti Miklós Pogány köszöntő című aláírt és számozott könyve. Ez volt a költő első önálló verseskötete, amelynek első 25 példánya Túri-Tauber Vilmos illusztrációval együtt jelent meg. Az árverésre kínált példányban az illusztrációk mellett Túri-Tauber Vilmos és Radnóti Miklós kézjegye is megtalálható.

Szerepel az árverésen Gárdonyi Géza A kékszemü Dávidkáné című kisregényének dedikált példánya. Az Egri csillagok "melléktermékeként" született, török időkben játszódó történet első kiadását a szerző Werner Adolf Vilmosnak írta alá. A ciszterci szerzetes és irodalomtörténész egyike volt azoknak, akik utoljára beszélhettek az íróval.

Az aukción licitálni lehet még mások mellett Mikszáth Kálmán, Jókai Mór, Füst Milán, Gobbi Hilda, Puskás Ferenc, Kertész Imre, Babits Mihály, Boncza Berta és Rákosi Mátyás kézjegyével ellátott kötetekre is. A dedikált vagy autográf bejegyzéssel ellátott könyveket kínáló árverésen csütörtöktől tíz napig lehet online licitálni.

József Attila újonnan előkerült Edit című verse: 

"Ezért üldögélek / a világban. // Minden pillanat / édes, kellemes // Ezért a szivemen / már nem / sötét dolgok ülnek / kedvesem mosolygok."

Az aukció csütörtöktől érhető el az antikvarium.hu-n. 

Kép forrása: PIM

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés