bezár
 

színház

2021. 03. 03.
A Bethlen Téri Színház pályázata újcirkuszi és online előadások létrehozására
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Bethlen Téri Színház pályázata újcirkuszi és online előadások létrehozására A Bethlen Téri Színház ismét meghirdeti a Találkozások tehetségprogram színházi alkotói pályázatát. Idén, alkalmazkodva a jelenlegi körülményekhez, ONLINE színházi vagy összeművészeti produkciók létrehozására adhatják be terveiket pályakezdő alkotók. Újdonságként ezzel együtt 2021 tavaszán elindul a Találkozások ÚJCIRKUSZ tehetségprogram is, ebben partnerük az Inspirál Cirkuszközpont.

A Találkozások tehetségprogramot 2015-ben hívta életre a Bethlen Téri Színház a Manna Produkcióval karöltve azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsenek fiatal, pályakezdő színházi alkotóknak. A puszta bemutatkozásnál azonban sokkal többről szól a program. A két szervezet minden évben pályázatot hirdet, ahova kétszereplős kamaradarabok színrevitelének ötleteit várják. Fontos kritérium, hogy a két felkért színész közt kétgenerációnyi korkülönbség legyen, illetve az is a kiírás része, hogy a pályakezdő rendező egy mentort választ maga mellé. A találkozás így voltaképp már az alkotás során létrejön, hiszen a Találkozások pályázat két pályakezdő és két tapasztalt színházi szakember közös munkáját támogatja. Ez a gondolat illeszkedik a Bethlen színház mottójához is: „…ahol múlt és jelen randevúzik”.

Szkéné színház

Eddig nyolc rendező kapta meg a lehetőséget arra, hogy előadásaikat megvalósíthassák, és azokat bemutassa Budapesten a Bethlen Téri Színház. Valcz Péter, Szilágyi Bálint, Cseh Judit, Lazici Noémi, Vadász Krisztina, Dézsi Fruzsina és Gerencsér Anna párosa, Cortés Sebastián és Csábi Anna. Az előadásokban olyan kiváló művészek szerepelnek, mint Tordai Teri, Igó Éva, Gőz István vagy Udvaros Dorottya, a harmincas generációból pedig Eke Angéla, Földes Eszter, Kovács Domokos és Grisnik Petra, a mentor rendezői feladatokat pedig többek között olyan művészek vállalták, mint Jordán Tamás, Zsótér Sándor, Szikszai Rémusz és Mészáros Márta.

Az elmúlt évben a világ eseményei egészen új kihívások elé állították az előadóművészeti területet, így a pályázat kiírása ugyan hagyományos, a célok azonban kicsit változtak. Idén először a Találkozások Online címet kapta a felhívás, és a színházi területen csak olyan előadásterveket várnak, melyek a virtuális térben megvalósíthatóak, de ugyanúgy bevonják a 65 év feletti és a 35 év alatti korosztályt. Emellett elindul egy egészen új Találkozások sorozat is, kifejezetten az újcirkusz műfajában alkotóknak. A Bethlen Téri Színház szeretne teret adni az olyan összművészeti projekteknek, melyek a színház és a cirkusz világában képzelik el az emberi találkozásokat. Az Inspirál Cirkuszközponttal közösen meghirdetett Találkozások Újcirkusz pályázat nyertesei őszre tervezhetnek bemutatót a Bethlen Téren.

Az Újcirkusz alkategóriában a pályázatokat március 10-ig, míg az Online kategóriában március 16-ig várják.

A részletes pályázati felhívások az alábbi linkeken érhetőek el:

Találkozások – újcirkusz

Találkozások – online

A korábban megvalósult Találkozások előadásokról itt olvasható bővebb információ.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Ön most Budapestet hallgatja Ön most Budapestet hallgatja
A Jurányi Ház Színház a város kísérleti előadás-sorozatáról
színház

Lírai szerepjátékok Lírai szerepjátékok
A Temesvári Stúdió Apró kozmikus félreértés című előadásáról
színház

Percek percegnek Percek percegnek
Simkó Beatrix: A kredenc a pincében maradt című előadásról

Más művészeti ágakról

Interjú Varga Judittal a siker lehetséges jelentéseiről, a zenei egyetemek szerepéről és a női zeneszerzők helyzetéről
Tiszeker Dániel: Nagykarácsony
Beszámoló a 11. Frankofón Filmnapok programjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés