bezár
 

film

2021. 03. 05.
Hasadék című magyar film a Szófiai Filmfesztiválon
Beválogatták a Szófiai Filmfesztivál nemzetközi programjába a Hasadék című magyar filmet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hasadék című magyar film a Szófiai Filmfesztiválon Beválogatták a 25 éves, jubileumi Szófiai Filmfesztivál nemzetközi filmek versenyébe Krasznahorkai Balázs Hasadék című filmjét, amely a családi kötődés erejéről és ellentmondásosságáról, a bűn és bűnhődés végzetszerűségéről, az újrakezdés és megváltás lehetőségéről tesz fel kérdéseket.        

A fesztivál nemzetközi mezőnyében tizenkét filmet mutatnak be, közülük négyet Közép-Kelet-Európából, hármat Nyugat-Európából és egy-egy alkotást Törökországból, Kínából, Mongóliából, Brazíliából és Iránból.

Krasznahorkai Balázs Hasadék című filmje (A Hasadék világpremierje az 51. Goai Nemzetközi Filmfesztivál elsőfilmes versenyében volt januárban) egy apa-fiú története, egy magashegyi tájakon játszódó, a balladák hangulatát megidéző dráma. Egy erdélyi származású magyar orvos, Bálint az édesapja temetésére tér vissza Budapestről a Máramarosi-havasok hegyei közé, szülőfalujába. Hazatérésekor találkozik a tizenhét évvel ezelőtt elhagyott kamasz fiával, s rövidre tervezett utazása végzetes fordulatot vesz. Bálint azzal szembesül, hogy fia, Simon önpusztító és lázadó életet él. Dumitru zsarnoksága alatt. Bálint és Simon egyszerre vívják meg lelki tusájukat az apa-fiú kapcsolathoz visszavezető úton.

A főszereplő Molnár Levente mellett a filmben Babai Dénes, Kovács Lajos, Orbán Levente, Lovas Rozi, Tzafetás Roland, valamint más magyarországi és határon túli színészek tűnnek fel.  A film operatőre Réder György, producerei Reich Péter és Szántó Gábor. A forgatókönyvet Krasznahorkai Balázs, Lengyel Balázs és Lovas Balázs írta, a vágó Politzer Péter, a zeneszerző Fügedi László, a hangmester Zányi Tamás, a látványtervező Horgas Péter, a jelmeztervező Sinkovics Judit volt.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával, az AGA Media és a Pipacs Film gyártásában készült film a Budapest Film forgalmazásában kerül a mozikba az idén.

A Szófiai Filmfesztivál a koronavírus-járvány miatt két ütemben zajlik: az elsőt március 11. és 31. között tartják, a második részleteit pedig szeptemberében jelentik be a szervezők - közölte a Budapest Film Zrt., a film forgalmazója pénteken az MTI-vel.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Viktor Kosakovskiy: Gunda
A nemzetközi versenyprogram filmjei a 9. Friss Hús Budapesti Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon

Más művészeti ágakról

irodalom

Legyen gyereknap Legyen gyereknap
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 4. nap
irodalom

Jól rontani Jól rontani
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 2. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés