bezár
 

építészet

2021. 03. 14.
Öt éve nyitották meg a gyulai Almásy-kastélyt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Öt éve nyitották meg a gyulai Almásy-kastélyt Március 18-án lesz öt éve, hogy megnyitották a felújított gyulai Almásy-kastélyt, amelynek azóta már több mint 360 ezer látogatója volt - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

Mint a közleményben felidézték, az 1990-es évektől fokozatosan pusztuló épület két éven át tartó felújítása 2,4 milliárd forintba került, többségében uniós forrásból valósult meg. A 2016-ban átadott egykori főúri épületben állandó kiállítást, időszaki kiállítóteret, toronykilátót, valamint kávézót és ajándékboltot alakítottak ki.

Az állandó kiállítás egyedi módon a főúri élet mellett a kiszolgáló személyzet, a cselédség mindennapjait is bemutatja interaktív módon.

A látogatószám már az első évben felülírta a várakozásokat, a nyitás óta több mint 361 ezer vendéget fogadtak; tavaly a pandémia miatt csak 43 ezret.

A kastély 2017-ben a példaadó műemlék-felújításért járó ICOMOS-díjat nyerte el, majd ugyanabban az évben a Beton Fesztiválon, a betonépítészet-tervezőknek kiírt kategóriában lett második helyezett Földes László építész munkája. 2018-ban bekerült az Év Európai Múzeuma díj 40 jelöltje közé. 2019-ben az Európai Kastélyszállodák Szövetsége Örökség és Élmény díját nyerte el.

Tavaly elkészült a kastély cselédszárnyának - amely a Stefánia nevet kapta - egymilliárd forintos felújítása is, amelyet bál-, rendezvény- és gasztronómiai élményközpontként kívánnak működtetni. Hivatalos megnyitását a járvány lecsengését követően tervezik.

Az ötödik születésnapra a látogatóközpont egy Facebook-játékkal készül, amelyen 50 darab kétfős belépőt sorsolnak ki; a dolgozók továbbá egy játékos fotópontot is kialakítanak, "hogy az elmúlt időszak folyamatos online történései után a személyes élmény lehetőségét is biztosítsák" - írták.

 

Fotó: A kastély Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával
Egy látogatásra érdemes új célpont

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés