bezár
 

zene

2021. 04. 02.
Palojtay János koncertje a Zeneakadémián
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Palojtay János koncertje a Zeneakadémián Dalok szöveg nélkül címmel ad online koncertet Palojtay János zongoraművész április 9-én 19:30-tól a Zeneakadémián – közölte a zeneakademia.hu.

Dalok szöveg nélkül? Meglehetősen ellentmondásos cím, pedig egy létező műfajra utal, amellyel nem egy, hanem számtalan koncertet ki lehetne tölteni. A romantika korában kedveltté váltak a rövid, lírikus zongoradarabok, amelyek stílusukban igen hasonlítottak a dalra. A műfaj Felix Mendelssohn-Bartholdy műhelyében öltött konkrétan testet, tőle ered a „dalok szöveg nélkül” kifejezés. A koncert azonban ennél tágabban értelmezi ezt a terminust: felcsendülnek valódi, szöveggel ellátott dalok zongoraátiratai, hallunk olyan műveket, amelyek címükben utalnak a dalra, ám valójában sosem volt szövegük, elhangzanak népdalok zongorafeldolgozásai, sőt egy olyan ének is, amely szöveg nélküli énekhangra íródott. Mindezt Palojtay János zongoraművész tolmácsolja, aki 2011-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, majd 2012-ben Christopher Hogwood vezényletével debütált a budapesti Operaházban, és azóta számos hazai zenekarral is fellépett már többek között a Müpában és a Zeneakadémián is.

A részletes műsor itt érhető el, a koncertet pedig az érdeklődök a Zeneakadémia Online Koncerttermében, Facebook-oldalán vagy YouTube-csatornáján hallgathatják meg.

Négyzetes kép a leadben: zeneakademia.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban

Más művészeti ágakról

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés