bezár
 

film

2021. 04. 04.
Cseh Filmkarnevál a Távmoziban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Április 14-18. között rendezik meg a Cseh Filmkarnevált, ezúttal az online térben. A programot csupa olyan filmből állították össze a szervezők, amelyek mind Csehországban, mind nemzetközi terepen elnyerték a szakma és a szélesebb közönség tetszését.

Az idei filmeket leginkább a rendíthetetlen elszántság motívuma kapcsolja össze: egyik oldalon a társadalmi szolidaritás hiánya, illetve a jogtalanság, a másik oldalon pedig a tenni akarás vágya és a tehetség állnak.

Az érdeklődők a jegyvásárlást követően a Toldi Távmozi oldalán 20.00 órai kezdettel tekinthetik meg az aznapi filmet. A szolgáltatás az egész ország területén elérhető.

A program a Havel (r.: Slávek Horák) című filmmel indít, amely a legújabb kori cseh történelem egyik legmarkánsabb alakjának ellenzéki korszakát meséli el, és főként Havel viharos magánéletére fókuszál.

Ezt követi  az Öregfiúk című road movie Martin Dušek és Ondřej Provazník rendezésében A film 2020-ban elnyerte a Cseh Filmkritikusok díját. Központjában az emigráns Vlastimil Reiner áll, akinek fő célja, hogy megvalósítsa élete utolsó küldetését: felkutatni és megölni Václav Mráz kommunista államügyészt.

Radovan Síbrt különleges zenés alkotása, a Ji.hlava dokumentumfilm-fesztiválon közönségdíjas Zenétől hajtva a The Tap Tap zenekar kivételes pályafutásának kulisszatitkaiba enged betekintést. A film utáni beszélgetés során a rendező vall munkásságáról.

A Drónpilóta (r.: Petr Zelenka)  fiatal főhőse úgy érzi, elérkezett a pillanat, hogy Csehországból szolgáltasson igazságot egy nemzetközi ügyben.

Végül pedig az Oscar-díj „Legjobb külföldi film” kategóriájának szűkített listájára bejutott Sarlatán című, életrajzi ihletésű mozival zárul a program. A filmet Agnieszka Holland rendezte. A főhős, Jan Mikolášek emberek millióit gyógyította, mégis ellenséggé vált a mindenkori hatalom szemében. Sikerekben és bukásokban gazdag életén keresztül a XX. századi Kelet-Európa korszakai és gondolkodásmódja is a nézők elé tárul.

Vetítési időpontok:

• április 14. 20:00 (szerda), Havel

• április 15. 20:00 (csütörtök), Öregfiúk

• április 16. 20:00 (péntek), Zenétől hajtva / a film után beszélgetés Radovan Síbrt rendezővel

• április 17. 20:00 (szombat), Drónpilóta

• április 18. 20:00 (vasárnap), Sarlatán

A jegyelővétel tart a Toldi Távmozi weboldalán. A vetítések minden nap 20.00 órakor kezdődnek. A filmek Magyarország területén tekinthetőek meg. Az idei Cseh Filmkarnevál a Budapesti Tavaszi Fesztivál online programcsokrának is részét képezi.

 

A négyzetes képen a karnevál hivatalos plakátja

A borító- és főoldali kép jelenetkép a Sarlatán című filmből, forrás: Mozinet

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről

Más művészeti ágakról

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés