bezár
 

film

2021. 04. 16.
Megérkeztek az első filmek a szeptemberi Cinefest programjába
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megérkeztek az első filmek a szeptemberi Cinefest programjába Idén szeptember 10-18. között lesz a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. Már két dokumentumfilm is meghívást kapott a fesztivál CINEDOCS versenyprogramjába.

A Sundance-díjazott Szexrabszolgáknak Miskolcon lesz a magyar premierje, míg a hazai képregénykultúráról szóló Volt egyszer egy képregénynek a világpremierje lesz a CineFesten.

A Szexrabszolgák (Sabaya) az idei Sundance filmfesztivál egyik szenzációja volt, végül megnyerte a dokumentumfilmes világszekció rendezői díját. A svéd alkotás az Iszlám Állam áldozatainak egy tragikus csoportjáról szól: főszereplői jazidi nők, egy kurd kisebbségi csoport tagjai, akiket tömegesen rabolt el szexrabszolgának az ISIS. Egy önkéntes csoport halált megvető bátorsággal kutatja fel a családjaiktól évek óta elszakított fiatal lányokat az Al-Hol menekülttáborból/börtönből. A dokumentumfilm az éjszakai mentőakciókat örökíti meg, a megrázó találkozások, szöktetések egyesek szerint minden idők egyik legmeghatóbb dokumentumfilmjének témájául szolgálnak. A Szexrabszolgák a szeptemberi CineFesten látható először Magyarországon, majd várhatóan novemberben kerül országszerte a mozikba.

A Volt egyszer egy képregény Gábor Bence dokumentumfilmje a magyar képregénykultúráról, a hazai képregény születéséről és első lépéseiről, a rendszerváltás hozta változásokról, valamint a képregény jelenlegi helyzetéről és lehetséges jövőjéről szól. A dokumentumfilmben megszólalnak mások mellett Harza Tamás (Kingpin Kiadó, képregény-börze főszervező), Kertész Sándor (A Szuperhősök Magyarországon, illetve a Pókember Generáció könyvek szerzője), Szebeni Péter (képregényrajzoló/író), Korcsmáros Gábor (Korcsmáros Pál képregényrajzoló unokája), Kiss Ferenc (képregényszakértő), és Pálfi György (rendező). A dokumentumfilm világpremierje a CineFest CINEDOCS
versenyprogramjában lesz, s utána a tervek szerint mozikban is bemutatásra kerül. A Volt egyszer egy képregény a Vertigo Média gyártásában, a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. támogatásával készült.

Képkocka a Volt egyszer egy képregényből (Forrás: Vertigo Média)

A Volt egyszer egy képregény közönségtalálkozóval egybekötött világpremierje mellett a film bemutatója alkalmából a tervek szerint képregénykiállítás, minikonferencia, képregénybörze és workshop színesíti majd a CineFest programját, amelyen több képregényszerző, -kiadó és -szakértő is részt vesz.

A Volt egyszer egy képregény előzetese: 

A képeken a Volt egyszer egy képregény képkockái láthatók. Képek forrása: Vertigo Média

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A 14. Frankofón Filmnapokról
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés