bezár
 

irodalom

2021. 04. 28.
Tavaszi könyvújdonságok a GABO Kiadócsoporttól
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tavaszi könyvújdonságok a GABO Kiadócsoporttól Számos izgalmas könyv jelenik meg májusban a GABO Kiadócsoport kínálatában. Az ismeretterjesztő írások, a romantikus regény, a krimi, de még a házikedvencek iránt érdeklődő olvasók is megtalálhatják a számukra megfelelő kötetet.

Graham Lawton: Így kezdődött (majdnem) minden

Amikor Edwin Hubble az 1920-as években belenézett a teleszkópjába, döbbenten állapította meg, hogy gyakorlatilag az összes általa látott galaxis távolodik egymástól. Ha ezek a galaxisok mindig is így mozogtak, gondolta, akkor kellett lennie egy olyan pillanatnak, amikor mind egy helyen voltak. Ez a felfedezés teljesen átformálta a vitát az emberi létezés egyik legalapvetőbb kérdéséről: hogyan kezdődött a világegyetem?

Minden társadalomnak megvannak a maga eredettörténetei a mindenségről és annak lakóiról, de most, hogy képesek vagyunk bepillantani a korai világegyetembe, s felhasználhatjuk a geológia, a régészet, az evolúcióbiológia és a kozmológia révén szerzett tudásunkat, minden eddiginél közelebb kerültünk annak megértéséhez, honnan is származik mindez.

Az összetett földi élet kialakulásától kezdve az első írott nyelven át a világűr emberi meghódításáig az Így kezdődött (majdnem) minden egyedülálló módon mutatja be világegyetemünk múltját, jelenét és jövőjét.

Így kezdődött (majdnem) minden

Bill Bryson: Jegyzetek egy kis szigetekről

Bill Bryson húsz évig élt Nagy-Britanniában. Mielőtt angol feleségével és négy gyerekével visszaköltözött volna az Amerikai Egyesült Államokba, úgy döntött, hogy gyalog, buszon és vonattal még egyszer végigjárja a szigetországot. Szívében elnéző szeretettel az őslakosok iránt, kezében térképpel és jegyzetfüzettel hét héten át barangolt, míg végignézte, mi minden fog neki hiányozni a korlátlan lehetőségek hazájában.

Például a Blaenau Ffestiniog Vasúttársaság, amely egy lelkes amatőrök által fenntartott és működtetett magánvasútvonal – csak utazni nehéz rajta, mert a vonat mindig öt perccel azelőtt indul, hogy az utasokat szállító busz befutna, és a következő négy óra múlva megy csak. Vagy ott van Morecambe, a híres tengerparti üdülőhely, amelynek tíz kilométer széles öblében a nap tíz órájában csak sűrű, fekete sár van, mert erős az apály, mégis, még néhány évtizede is tízezrek töltötték itt szabadságukat. Vagy Ashington, a tizenötezres bányászváros, ahol a napi tíz–tizenkét óra munka után a bányászok olvasókörbe, hangversenyre, színházba jártak, sőt néhányan a helyi festők klubjába (szigorúan öltönybe felöltözve minden alkalommal), és műveik a mai napig láthatók a helyi múzeumban, noha a bánya húsz éve bezárt. További részletek a Lábjegyzet blogon.

Jegyzetek egy kis szigetről

Julia Quinn: Rossz kor - A Bridgerton család 6. (új kiadás)

Mindenki életében van egy fordulópont. Egy olyan éles, tiszta pillanat, amikor az ember úgy érzi, mintha mellbe vágták volna, és teljes bizonyossággal, a kétség legkisebb árnyéka nélkül tudja, hogy élete már sohasem lesz olyan, mint addig volt.

Michael Stirling életében ez a pillanat akkor jött el, amikor megpillantotta Franceska Bridgertont. Egész addigi életében nők után kajtatott vagy kajánul hagyta magát utolérni, ha a hölgyek üldözték, ölelte, csókolta őket, szeretkezett velük, de soha, egyetlen egyszer sem hagyta, hogy a szívét is dédelgessék. És ő, éppen ő, egyetlen pillantást vetett Francesca Bridgertonra és egy szempillantás alatt szerelembe esett. Michael szerencsétlenségére azonban Francesca vezetékneve ez után a pillanat után már nem sokáig maradt Bridgerton; sajnálatos módon azon okból találkoztak, hogy együtt vegyenek részt egy vacsorán, melyen a hölgy, és Michael unokaöccsének közelgő házasságát ünnepelték. De ez akkor volt...

Most Michael gróf és Francesca szabad, de Michaelra még mindig csak bizalmas jó barátként gondol. Michael nem meri felfedni neki szerelmét... egészen egy veszélyes éjszakáig, amikor Francesca ártatlanul Michael ölelésébe lép, és a szenvedély a legtitkosabb titkoknál is nagyobb erőnek bizonyul.

Rossz kor

Maurice Leblanc: Arsène Lupin, az úri betörő

Arsène Lupin legjobb történetei most új, modern fordításban olvashatók. A Maurice Leblanc által teremtett úri csirkefogó, Arsène Lupin az álcázás mestere és ravasz szélhámos, akitől az ártatlanoknak és a szegényeknek nincs mitől tartania – a gazdagoknak és hatalmasoknak annál inkább. A mestertolvaj ma is szórakoztató, szellemes párbeszédekkel és bonyolult cselszövésekkel teli kalandjai óriási hatást gyakoroltak a krimi zsánerére, és méltán nevezhetők a műfaj klasszikusainak. Arsène Lupin legjobb történetei (9 novella) most új, modern fordításban olvashatók.

Arséne Lupin, az úri betörő

Richard Neville–Julie Clarke: A kígyó - Charles Sobhraj élete és bűnei

A vietnámi anya és indiai apa gyermekeként született, Franciaországban nevelkedett Charles Sobhraj sehol sem jutott állampolgársághoz, így országról országra, kontinensről kontinensre vándorolva sodródott, miközben rendkívüli intelligenciájának és szexuális vonzerejének köszönhetően egyre több embert vont irányítása alá. Az ördögien karizmatikus férfi útleveleket hamisított, drogokat és drágaköveket csempészett Ázsia-szerte, többször is rács mögé került, de újra meg újra sikerült megszöknie. Ahogy egyre jobban elmerült a bűnözés világában, áldozatokat is hagyott maga után: nyugati turistákat ölt meg a hetvenes évek Ázsiájának „hippiösvényén”, az utána induló nemzetközi embervadászat során pedig az Interpol körözési listájának élére is felkerült.

A kígyó széles körű kutatómunkán alapuló, exkluzív történetet kínál, amelyhez a Neville–Clarke újságírópáros felhasznált vallomásokat különböző nyomozóktól, az áldozatok családtagjaitól és magától Sobhrajtól is. Az igaz történet alapján 2021-ben azonos című minisorozat készült, amely hamarosan a Netflixen is látható.

A kígyó

Jane Killion: A te kutyád is nevelhető

A kutyád egyből rohan a hívásodra, szépen sétál lábnál, és kötelességtudóan leül, ha arra kéred? Amennyiben erre egy határozott nem a válaszod, talán azt gondolhatod, hogy a kedvenced a lehetetlen esetek egyike, akit valószínűleg képtelenség bármire is megtanítani. Az igazság azonban az, hogy a nagyobb erőbefektetést igénylő fajták valójában olyan  tulajdonságokkal bírnak, amelyek igencsak taníthatóvá teszik őket – okosak, jó a problémamegoldó készségük, és bármit megtesznek azért, hogy megkapják, amit akarnak.

Ha ez a leírás illik a kutyádra, akkor itt az ideje, hogy elkezdj a természetével dolgozni, ne ellene. Az ilyen típusú kutyák képzéséhez ki kell találni, mi motiválja őket igazán, hogy aztán felhasználhasd azt a kívánt viselkedés kiváltására. A „rossz” kutyád le fog nyűgözni, amint megértetted a gondolkodását, és rájöttél, mivel hozhatod őt lázba. Nevezheted makacsnak, függetlennek, de ne mondj le róla!

Jane Killion New Jersey-ben él egy háznyi bullterrierrel és egy rendkívül bölcs macskával. Bullterriereket tenyészt, akikkel eredményesen vesz részt kiállításokon és agility illetve engedelmességi versenyeken. Számos kutyakiképzéssel kapcsolatos cikket írt. A háza gyakran ad otthont a Bullypalooza-napoknak, melyeken rengeteg ember gyűlik össze a kedvencével, hogy egész nap tréningezzenek, aztán este közösen megvacsorázzanak, és a kutyákról, valamint a kutyakiképzésről beszélgessenek.

A Te kutyád is nevelhető

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés