bezár
 

irodalom

2021. 04. 29.
És utána merre?
Élet és Irodalom, 2021. április 30.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
És utána merre? Az Élet és Irodalom utolsó áprilisi számának hangulatát igen jól szemlélteti Szekszárdi Orbán György Kisvárosi oltópont című szatirikus riportja. Az oltóponttá alakított kórházhoz egyszerre kapcsolódnak reményteli és reménytelen képek, a szöveg főhőse egyszerre keserű bírálója és megértő elemzője az oltásra várakozó embereknek. Végül az első oltáson éppen átesett elbeszélő a lezárást a remény irányába billenti: „Jó élni.”, jelenti ki, még ha ez a kijelentés – saját megítélése szerint – obligát, nyálas és ostoba is.

Nem lezárás egy ilyen kijelentés, sokkal inkább valamiféle folytatás keresése. Ez a kérdéskör hatja át az e heti számot: mi lesz majd utána?

A 2022-es választás előtti politikai viszonyokról sok szó esik: Mészáros Gábor arról ír, hogyan lehet a kivételes állapotból állandósult rendeleti kormányzás, Széky János felteszi a kérdést, van-e egyáltalán értelme a parlamenti választásoknak jelen viszonyok között; Várkonyi Benedek pedig a magyar alkotmányos rendszerről és a leválthatatlan hatalom legitimitásáról beszélget Halmai Gáborral. Mindannyiszor felmerül: mi történik majd a választások után?

És mintha az irodalmi anyagban is az köszönne vissza: merre tovább? Erdős Virág 44 gondolatébresztő látvány című szövegében a jelen Budapestjének mindennapi képei felett elidőzve fogalmazódik meg ez az olvasóban, Frideczky Katalin egy bántalmazó kapcsolat végéről ír novellát, Ürmös Attila pedig egy, a diagnózis szerint koronavírus-fertőzésbe, valójában aranysó-fogyasztásba belehalt nő túlvilági sorsáról.

Csuhai István Jón Kalman Stefánsson Ásta című művéről ír, ám a szöveg nem csupán szerzőt és szöveget méltató kritika, hanem a hazai kiadások jövőjének tárgyalása is. Simonovits András a Deaths of Despair and the Future of Capitalism című, tavaly megjelent könyvet mutatja be, melyben a reménytelenséget vezető halálokként tárgyalják a szerzők. Az e heti szám talán legizgalmasabb szövegei pedig Széplaky Gerda és Weiss János kritikái Vajda Júlia Ott, akkor… című, holokauszt-túlélők beszámolóiból megírt könyvről, amely elsősorban módszertanában hoz jelentős újdonságot.

Az utolsó áprilisi ÉS lapjain efZámbó István képei is helyet kapnak; az álomszerű, furcsa alakok kiválóan illeszkednek a szövegekhez. Nem kellemes álomszerűség ez, inkább hátborzongató, elgondolkodtató, mintha a képek is azt sugallnák: lassan ideje felébredni.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Mészáros Blanka --


További írások a rovatból

irodalom

A(z intertextuális) metavers mint a korporeografikus multifokalitás terepe A(z intertextuális) metavers mint a korporeografikus multifokalitás terepe
A test motivikus közegeinek szubverzív műveletei Medbh McGuckian három szövegében
irodalom

Így történhetett Így történhetett
A Prae folyóirat Ragály-számából
irodalom

Mégsem hamis a József Attila-kézirat? Mégsem hamis a József Attila-kézirat?
A boldogság mint esztétikai kudarc

Más művészeti ágakról

Darius Marder: Sound of Metal
Shakespeare királyai képernyőn és filmvásznon
Thomas Vinterberg: Még egy kört mindenkinek
gyerek

Végtelen mesélőkedv Végtelen mesélőkedv
A Csimota Kiadó tavaszi papírszínház-újdonságai


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés