bezár
 

film

2021. 05. 05.
Öt filmet láthat a magyar közönség az idei Lengyel Filmtavaszon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Öt filmet, régi és új alkotásokat láthat a magyar közönség az idei Lengyel Filmtavaszon, amelyet május 6. és 10. között tartanak online a Művész Távmoziban.

A Lengyel Intézet közleményében kiemelik, hogy  Magyarországon először a Lengyel Filmtavaszon vetítik Jan Holoubek 25 év ártatlanság és Piotr Domalewski El innen című alkotását.

A sorozat a 25 év ártatlanság című, igaz történeten alapuló thriller vetítésével indul csütörtökön. A filmdráma a 25 év börtönbüntetésre ítélt Tomasz Komenda kálváriáját mutatja be. Tomaszt 23 évesen egy fiatal lány megerőszakolásáért és meggyilkolásáért ítélték el, és 18 év fogvatartás után derül fény az igazságra.

Az El innen a Lengyel Filmtavasz zárófilmje lesz május 10-én. A történet főhőse a 17 éves Ola, egy kisvárosi lázadó tini, aki rég nem látott, Írországban dolgozó apja halálának hírére egyedül indul el az ismeretlen országba, hogy megszervezze a holttest hazaszállítását.

Janusz Kondratiuk Kutya-macska barátság és Lukasz Palkowski A legjobb című filmjeit, amelyeket pénteken és szombaton vetítenek, már ismerheti a magyar közönség. A legjobb című életrajzi dráma főhőse Jerzy Górski, aki számos komoly bukás után is talál annyi erőt, hogy sikeres harcot vívjon saját gyengeségével és befejezze a halálfutást, első helyet szerezve a Double Ironman távon. A Kutya-macska barátság igaz történeten alapul, és egy nem hétköznapi családot mutat be ironikus humorral fűszerezve, konfliktusokkal és harcokkal, megható pillanatokkal együtt.

Vasárnap Stefan Wyszynski bíboros születésének 120. és halálának 40. évfordulója alkalmából tűzik műsorra Teresa Kotlarczyk 2000-ben készült A prímás - 3 év Stefan Wyszynski bíboros életéből című drámáját. Az ötvenes évek Lengyelországában játszódó történetben a kommunista rezsim átfogó, agresszív támadást indít a katolikus egyház ellen. Számos papot és püspököt börtönöznek be államellenes izgatás vádjával. Stefan Wyszynski bíboros bátran szembeszáll az elnyomó politikai rendszerrel, a kommunista hatalom pedig az egyik legádázabb ellenfelének kiáltja ki. A titkosszolgálat a bíboros bebörtönzésével azt reméli, hogy végül megtörik és feladja tisztségét. Az erős hit és az ima azonban erőt ad a lelki vezetőnek.

A Lengyel Intézet az első 500 néző számára ingyenes mozizást biztosít. Az ingyenes jegy foglaláson keresztül igényelhető a https://film.artmozi.hu/27-lengyel-filmtavasz/ linken.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kocsis Ágnes: Éden
Fanny és Alexander – Gondolatok a filmbéli Ekdahl-lakásról
Interjú Menyhei Szabolcs visual effects artisttal a sikerhez vezető eltökéltségről, tanulni vágyásról és tudatos karrierépítésről
A nemzetközi versenyprogram filmjei a 9. Friss Hús Budapesti Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon

Más művészeti ágakról

színház

Mindig bennem volt a játék szeretete Mindig bennem volt a játék szeretete
Interjú Szabó K. Istvánnal marosvásárhelyi tanulmányairól, külföldön szerzett rendezői tapasztalatairól és további terveiről
színház

Shakespeare, amikor magyar és abszurd Shakespeare, amikor magyar és abszurd
Hamlear a Gyulai Várszínházban
irodalom

Aranykapu Aranykapu
Gáspár-Singer Anna novellája a Prae spekulatív fikció témájú számából
Rómeó-misszió avagy Rómeó és Júlia a Kaposvári Egyetem harmadéves színész osztálya előadásában Gyulán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés