bezár
 

zene

2021. 05. 31.
Szombaton rendezik a karvezetők konferenciáját Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szombaton rendezik a karvezetők konferenciáját Budapesten Legyen a kortárs zene mindenkié! címmel szombaton rendezik a Magyar Karvezető Konferenciát Budapesten.

A KÓTA (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége) és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szervezésében megvalósuló eseményen előadást tart Kocsis-Holper Zoltán, Nemes József, Somos Csaba, Szabó Soma és Szabó-Sipos Máté karnagy.

A karnagyok előadásaikban betekintést nyújtanak a 20.-21. századi kórusművek színes világába. A konferencia a KÓTA és a Zeneakadémia online felületein lesz követhető.

Az elnök beszámolt a KÓTA pandémia idején végzett munkájáról is, a Hangról Hangra program tavalyi nyitókoncertjéről, valamint a program részeként tervezett, de elmaradt konferenciákról, amelyeknek előadásai így kötetben olvashatók. Elmondta, hogy Hangról betűre - Rendhagyó konferenciák címmel jelent meg magyar nyelvű tanulmánykötetük, valamint a magyar és angol nyelvű Álmok szárnyán a jövőbe című könyv, amelyben 12 írás olvasható. Összefoglaló készült 9+1 ok, amiért érdemes énekelni címmel, amely az éneklés egyénre és közösségre gyakorolt jótékony hatásait mutatja be.

Rónaszékiné Keresztes Monika, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) magyar zenei nevelésért felelős miniszteri biztosa a muzikalitás, az éneklés, a zene, a zenei anyanyelv művelésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Kiemelte: egy egészséges személyiségű, fejlett lelki intelligenciájú társadalom és nemzet számára létfontosságú, hogy kellően művelt verbális anyanyelve és képzett zenei anyanyelve is legyen. Magyarország Kodály pedagógiai munkássága révén kivételes helyzetben van, az immár 50 éves KÓTA pedig ezt a kincset őrzi és ápolja.

Az esélyegyenlőséghez is hozzájáruló művészeti oktatás jelentőségét emelte ki Lebanov József, az Emmi Köznevelési Stratégiai Főosztályának főosztályvezetője, aki felidézte a Kodály Program elemeit is. A főosztályvezető elmondta: 2019-ben a KÓTA különböző programok - koncertek, továbbképzések, konferenciák - lebonyolítására 100 millió forint támogatásban részesült a minisztériumtól, 2020-ban az iskolai keretek között alakított és már működő kórusok szakmai-művészeti programjának segítésére 50 millió forint, 2021-ben az élményszerű, nagylétszámú közös éneklés programok, továbbképzések, valamint az éneklés és zene hatását bemutató dokumentumok elkészítésére 40 millió forint támogatásban részesült a szervezet.

Az eseményről további információ és a konferencia megtekintéséhez szükséges link az alábbi felületen érhető el.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Boldoczki Gáborral pályakezdésről, menedzsmentről, a művészi felelősségvállalásról
A zenei paródia esztétikai problémái a 18. századi vokális zenében
Nagy Ákos zeneszerzővel Lineaments I. című lemeze kapcsán beszélgettünk

Más művészeti ágakról

irodalom

Helyzetjel - Észak Helyzetjel - Észak
Ibsen a konyhában
A Margó Fesztivál záró napja
art&design

Balatont álmodom, s melléje magamat Balatont álmodom, s melléje magamat
Gondolatok Bodolóczki Linda „Nekem a Balaton” című kiállításának képeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés