bezár
 

zene

2021. 06. 08.
Cimbalom Duó a Jedermannban
Lukács Miklós és Balogh Kálmán estje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Cimbalom Duó a Jedermannban Június 18-án 21 órától koncertet ad Lukács Miklós és Balogh Kálmán a Jedermannban – olvasható a Jedermann Facebook-oldalán. 

A cimbalmot gyakran azonosítják az úgynevezett „vendéglátós” cigányzenével. Ha azonban elmerülünk a két mester játékában, akkor egy különleges hangszer új arca bontakozik ki. Különféle változatai a világ rengeteg pontján fellelhetőek – miközben a cimbalom mégis valódi magyar találmány. A Schunda József által jegyzett hangszer a zongora magyar megfelelőjeként született 1874-ben. A nagypolgári otthonokban a ház úrnője gyakran játszott húrjain a 19. században. A múlt század során többször felkapták, majd elfelejtették, és most a Cimbalom Duó újra a középpontba helyezi ezt a sokoldalú és hagyományos hangszert.

Balogh Kálmán és Lukács Miklós keze nyomán újjászületik a cimbalom, virtuóz játékuk által a népzene és a jazz frissítő, érzelemteli keveredése tükröződik vissza. A színpadon azonnal érezhető a duó ereje: ahogy Balogh elegáns rutinnal a húrokba csap, és Lukács vezet, a közönséget bűvöletbe ejti a mesteri cimbalommuzsika – írja a baloghkalman.hu.

A koncert limitált férőhelyes, megszabott árú belépődíj nincs. Az előadások létrejöttét továbbra is közös, önkéntes készpénzes hozzájárulással együtt hozzák össze a szervezők. Ajánlott támogatás a helyszínen 1-2 ezer forint.

Fotó: womex.com

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés