bezár
 

zene

2021. 06. 12.
Hétfőn kezdődik a Simándy-énekverseny
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hétfőn kezdődik a Simándy-énekverseny Hétfőn kezdődik a Nemzetközi Simándy József Énekverseny, a klasszikus énekes tehetségkutatón négy kategóriában, 36 éves korig mutatkoznak be a magyar és külföldi művészek.

A versenyre több mint százhúszan jelentkeztek, a legtöbben Magyarországról és a határon túli magyar zenei intézményekből, de érkeznek versenyzők Szegedre Európa országai mellett az USA-ból, Dél-Koreából, Kínából és Japánból is.

A legfiatalabbaknak, a zeneművészeti szakgimnáziumok növendékeinek az elődöntőben egy szabadon választott dalt vagy áriát, a döntőben pedig két különböző stílusú művet kell előadniuk. A felsőfokú tanulmányaikat folytató alap-, illetve mesterképzésben résztvevő hallgatók, valamint a 36 esztendősnél fiatalabb művészek már három fordulóban mutatkoznak be, az elődöntőben egy, a középdöntőben és a döntőben kettő művel.

A produkciókat az Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója vezette nemzetközi zsűri értékeli. A verseny négy korosztályának elismerései mellett a zsűri egy magyar mű leghitelesebb tolmácsolójának odaítéli a Hazám, hazám díjat, és döntenek számos fellépési lehetőséget kínáló különdíjat is. A verseny díjkiosztó gálahangversenyét - melyen az ifjú énekestehetségeket a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséri Gyüdi Sándor vezényletével - június 20-án este rendezik a Szegedi Nemzeti Színházban.

Simándy József 1916-ban Kistarcsán született, már elmúlt húszéves, amikor elkezdett éneket tanulni Posszert Emília opera-énekesnőnél. Magánénekesként a Szegedi Nemzeti Színház tagjaként Carmen Don Joséjának szerepében léphetett először színpadra 1946-ban, Vaszy Viktor karmester irányításával. 1959-ben Hunyadi Lászlójával indult újra a Szegedi Szabadtéri Játékok. Pályafutása során harmincöt tenorszerepet énekelt operaszínpadon, alakja azonban mégis összeforrt Erkel Ferenc Bánk bánjának címszerepével. 1997-ben hunyt el Budapesten.

A Simándy József emlékét őrző versenyt 1998-ban - egykori szegedi főiskolai énektanárával - Sinkó Györggyel együtt Temesi Mária alapította. A tizenegyedik versenyt eredetileg 2020-ban rendezték volna meg, de a pandémia miatt idén kora nyárra halasztották. Az elmúlt húsz év során a megmérettetés Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező énekversenyévé vált, és olyan tehetségek mutatkoztak be rajta, akik azóta hazai és nemzetközi karriert futottak be.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről
Recenzió Ábrahám Márta: Chaconne-kézikönyvéről

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés