bezár
 

irodalom

2021. 06. 18.
Határátlépések - női írók és az abúzus
Online kerekasztal-beszélgetés az irodalmi élet etikai kódexéről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vannak-e hatalmi és szexuális visszaélések az irodalmi életben? Ha igen, mennyire tudnak az érintettek segítséget kérni, vannak-e olyan fórumok, ahova fordulhatnak a problémáikkal anélkül, hogy negatív következményektől kellene tartaniuk? Mit tehetnek az irodalmi élet szervezetei? Ilyen és ehhez hasonló témákról lesz szó a SZÍN Női Irodalmi Munkacsoport online kerekasztal-beszélgetésén 2021. június 18-án 18 órától.

A 2017-ben kezdődő #MeToo mozgalom napjainkra nemcsak jelentős szemléletbeli változásokat hozott, hanem régi sérelmek kimondását és olykor tanácstalanságot is. A Szépírók Társasága és a SZÍN támogatásával létrejött Ms. Columbo Live! sorozat következő része a női írókat érő abúzusról fog szólni. Céljuk, hogy a még feldolgozandó múlt mellett a jövőre is hatással lévő intézkedéseket tegyenek.

Czinki Ferenc (Szépírók Társasága), Deres Kornélia, Németh Gábor, Tallér Edina (SZÍN Szépírók Női Érdekvédelmi Fórum) és Wirth Judit (NANE) Karafiáth Orsolya moderálásával arra fogja keresni a választ, hogy szüksége van-e az irodalmi életnek etikai kódexre a zaklatások és a hatalmi visszaélések elkerülése érdekében.

Tallér Edina szerint ugyanis "az áldozatok sokszor azért nem szólnak, hanem csendesen elszigetelődnek vagy teljesen elhagyják a pályát, mert azt érzik, hogy egyedül vannak. Az etikai kódex léte, sőt már az is, hogy beszélünk róla, egyfajta kiállás is az áldozatok mellett. Fontos, hogy tudják, nincsenek egyedül. És meggyőződésem, hogy visszatartaná a zaklatók egy részét, ha tudnák, hogy konkrét szabályokat hágnak át és szankciókra számíthatnak, amennyiben fény derül a tettükre. Az etikai kódex és az etikai bizottság a lehető legbékésebb megoldás lehet ebben a kérdésben, mert a jövőre tekint és megóvja a szakmát az olyan botrányoktól, amelyek nem biztos, hogy a megfelelő célt érik el."

Wirth Judit úgy gondolja, hogy "nem az a kérdés, hogy ahol vannak eltérő hatalommal rendelkező emberek és ez reflektálatlanul tabu marad, ott van-e szexuális zaklatás vagy hatalmi visszaélés: általában van. A kérdés mindig az, hogy van-e hajlandóság a tabu megtörésére, és aktív cselekvésre azért, hogy tovább ne legyen."

További információk a beszélgetésről és a Zoom-csatlakozásról az alábbi Facebook-eseményben érhetők el.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét
Lengyel riportirodalom - Prae 2023/2 lapszámbemutató
Recenzió a Természetellenes vadság című líraantológiáról

Más művészeti ágakról

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés