bezár
 

film

2021. 06. 24.
Cannes zsűrijében többségbe kerültek a nők
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Cannes zsűrijében többségbe kerültek a nők Öt női és négy férfi tagja lesz a július 6-án kezdődő 74. cannes-i fesztivál Spike Lee amerikai filmrendező által vezetett nemzetközi zsűrijének - jelentették be csütörtökön a szervezők.

A 24 versenyfilmet - köztük Enyedi Ildikó A feleségem története című alkotását - elbíráló zsűri kilenc tagja a világ öt kontinensének hét országából érkezik.

Meghívást kapott a zsűribe Mati Diope francia-szenegáli rendezőnő, akinek Atlanti-óceán című filmje 2019-ben elnyerte a fesztivál Nagydíját, osztrák kolléganője, Jessica Hausner, akinek első angolul forgatott filmjének, a Little Joe-nak a főszerepéért Emily Beecham ugyanabban az évben megkapta a legjobb női alakításért járó díjat, Mélanie Laurent francia színésznő, rendezőnő, aki játszott Quentin Tarantino Becstelen Brigantyk című filmjében, Maggie Gyllenhaal amerikai színésznő, producer, aki egyszerre dolgozik nagyszabású amerikai produkciókban és szerzői filmekben, valamint Mylene Farmer francia énekesnő, zeneszerző, akinek videoklipjei filmes igényességgel készülnek.

A férfi tagok között lesz Tahar Rahim francia színész, akit Jacques Audiard A próféta című filmjének főszereplőjeként ismert meg a nagyközönség, Kleber Mendonca Filho brazil rendező, valamint a 2019-es Arany Pálmát elnyerő dél-korai film, az Élősködők egyik főszerepét alakító Szong Gangho.

Nem ez az első alkalom, hogy a nők többségben vannak a zsűriben: 2009-ben, az Isabelle Huppert színésznő által vezetett testületnek is több női tagja volt, mint férfi, ahogy 2014-ben Jane Campion rendezőnő zsűrijében és 2018-ban is, amikor Cate Blanchett színésznő volt a zsűri elnöke.

Csaknem egy év után a filmes világ legjelentősebb eseményének ígérkezik a 74. cannes-i filmfesztivál, ahova július 6. és 17. között számos világsztár, többek között Marion Cotillard, Bill Murray, Benicio del Toro, Tilda Swinton, Sean Penn vagy Catherine Deneuve is hivatalos a vörös szőnyegre.
 

Kép forrása: festival-cannes.com

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Prikler Mátyás: Hatalom
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés