bezár
 

irodalom

2021. 07. 03.
Íme a 2021-es Képregénydíjak nyertesei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Íme a 2021-es Képregénydíjak nyertesei A június 26-i Képregényteraszon adta át a Magyar Képregény Szövetség a 2021-es és a 2020-as képregénydíjakat. A 2020-as díjakat a rendezvények elmaradása miatt virtuálisan hirdették ki, most pedig megünnepelték a díjazottakat.

A magyar képregény történetének ikonikus alakja előtt tisztelgő képregénykönyv és a kreativitás válságáról szóló vallomás nyerte az idei Alfabéta-díjakat.

Koska Zoltán A nagy Csé című képregénye nyerte a Magyar Képregény Szövetség Alfabéta-díját a húsz oldalnál hosszabb alkotások “kép-regény” kategóriájában. Koska Cs. Horváth Tibor életéről és az adaptációs képregények aranykoráról készítette könyvnyi terjedelmű munkáját. A díjátadón Koska Zoltán munkáját a zsűri nevében Szép Eszter képregénykutató méltatta, aki a zsűritagok értékeléséből olvasott fel részleteket.

Wostry Ferenc szerint: "Cs. Horváth személye és munkássága – pro és kontra – megérdemli, hogy emléket állítsanak neki. A nagy Csé miliőfestésben is nagyon ügyes, és kiválóan hozza a Füles képregényszerzőinek, Cs. Horváth-nak és a rajzolóknak a mikrokozmoszát, illetve Cs. Horváth önmarcangolásba átcsapó rácsodálkozását arra, amikor szembesülni kénytelen azzal, hogy életművét egyesek egyenesen károsnak tartják. Nagy dráma." A teljes laudáció itt olvasható.

Koska Zoltán A nagy Csé című képregényének borítója. Forrás: Képregényszövetség

Fintor Gréta Ctrl + N című rövid képregénye kapta a Magyar Képregény Szövetség Alfabéta-díját kép-novella kategóriában. A Skatuya művésznéven is alkotó művész alkotói válságáról rajzol és mesél.

A díjátadón Fintor Gréta munkáját Moskát Anita Zsoldos-Péter díjas író méltatta. Moskát Anita a kivitelezésen túl a témaválasztás fontosságát is kiemelte: "Az alkotófolyamat köré rengeteg mítosz rakódott, és a művészek gyakran nem beszélnek szorongásokról és kétségekről, külső és belső kudarcokról. Az elbizonytalanodás, az imposztor-szindróma gyakran stigmatizált, a sikerfókuszú kommunikációba nem fér bele a kreativitás hullámzása. Ezzel szemben Fintor Gréta az alkotói lét legsebezhetőbb pillanatait mutatja be. A legtöbb elbizonytalanodással járó rágódási köröket, az „elég jó
vagyok-e” és a „hogyan tovább” kétségeit, mielőtt Ctrl + N billentyűparanccsal nyitna egy tiszta és friss lapot, hogy azt tegye, ami a szenvedélye: alkosson. Moskát Anita laudációja itt olvasható teljes terjedelmében.

Fintor Gréta Ctrl+N című képregényének borítója. Forrás: Képregényszövetség

A Korcsmáros Pál örökségét ápoló Képes Kiadó a szakmai zsűri javaslatára 2020-as teljesítményéért és munkájáért Németh Gyulát részesíti a Korcsmáros-díjban. Németh Gyula annus mirabiliséről itt írtunk. A díjátadón Németh Gyulát és a tavalyi díjazott Sarlós Endrét Bayer Antal, a Nero Blanco kiadó vezetője méltatta. Bayer Antal ismertette Németh Gyula pályaképét, majd kiemelte: "Annyi biztos, hogy nem ijed meg a kihívásoktól, a legkeményebb piacokon teljesíti a legmagasabb elvárásokat. Reméljük, előbb-utóbb akad egy bátor kiadó, aki megjelenteti magyarul is a Korcsmáros Pál-díjas Németh Gyula külföldi munkáit. Bayer Antal Németh Gyula és Sarlós Endre munkásságának méltatása itt olvasható.

Az Alfabéta 2020-as legjobb kép-regényért járó díjat Benczédi Anna Júlia vette át Maria Surducannal közös a A Vízitündér 1 alkotásukért. Oravecz Gergely pedig átvette Alfabéta-díját a Minden belefér című kötetért.

A négyzetes képen Németh Gyula látható. Kép forrása: Magyar Képregény Szövetség

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

A háború reprezentálhatatlansága a nagyepikában A háború reprezentálhatatlansága a nagyepikában
Mészöly és a háború, Kisoroszi, 2021. július 3.
irodalom

Aranykapu Aranykapu
Gáspár-Singer Anna novellája a Prae spekulatív fikció témájú számából
A Magyar Kultúra című kulturális folyóirat debütáló száma

Más művészeti ágakról

art&design

Fekete-lyukba szervezett turistaút Fekete-lyukba szervezett turistaút
A DOOM című kiállítás a Horizont Galériában
színház

Szól bennünk a világ Szól bennünk a világ
Háy János Elem című darabja a Szkénében
Michel Franco: Új világrend
Gyerekkönyvek a koronavírusról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés