bezár
 

zene

2021. 07. 06.
Ír és breton zenészek, jazzprogramok és táncházak júliusban a Fonóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ír és breton zenészek, jazzprogramok és táncházak júliusban a Fonóban Csütörtökön ír és breton népzenei esttel várják a közönséget a Fonó Budai Zeneházban, amelynek nyári programjai között a táncházak mellett a Dalinda és a Kerekes Band közös fellépése, valamint a Modern Art Orchestra koncertje is szerepel.

Július 8-án a tradicionális hárfa, az ír hegedű, a fafuvola, az ír duda és a koncertina szakavatott kezekben kelnek majd életre, hiszen minden zenész a zenetörténet megszállott kutatója is egyben, és érdeklődésük nem csupán művészi, de tudományos is - olvasható a Fonó Budai Zeneház hétfői közleményében.

Az esten fellép Quentin Vestur muzikológus, a breton és a kelta hárfa mestere, valamint Quentin Vestur énekes, aki a kelta kultúrákban a történelmi korokon átívelő "bard" hagyományt kutatja és képviseli. Az előadók között szerepel Sylvain Pourtier, aki az ír népzene hegedűs hagyományába ásta bele magát.

Az ingyenes, védettségi igazolvánnyal látogatható esten színpadra lép a Duo Rouyer/Ar Gall is, a breton népzenei fesztiválok állandó vendége. Simon Pfisterer (Németország) és Susan Ní Cholmáin (Írország) két különleges sípos hangszeren, az ír dudán (uilleannpipe) és a koncertinán játszanak.

Ezt követően a Fonóban július 10-én a Modern Art Orchestra Legendás albumok sorozatában a jazztörténet szempontjából különösen jelentős lemezek anyagait hallhatja a közönség a zenekar előadásában.

Július 17-én a Dalindával közösen ad koncertet az idén fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Kerekes Band, amely a Föld elemei által inspirált videósorozatának zenei anyagát hozza el akusztikus változatban a Fonóba. A műsorban a Dalinda acapella formáció második lemezéről szemezget, emellett élő zenei találkozásra is sor kerül: a két együttes fúzióra lép pár dal erejéig.

Ebben a hónapban a zeneház vendége lesz még Ferenczi György és az e1ső pesti Rackák, valamint Csík János és a Mezzo is.

A szervezők tájékoztatása szerint csütörtökönként ingyenes teraszkoncertekre várják azokat, akiknek nincs védettségi igazolványuk. Július 8-án Szeder, 15-én a Nosnach muzsikál a szabadtéri színpadon, emellett júliusban fellép még Kovács Linda és Bögöthy Ádám duója, valamint a Gáspár Károly trió is.

A Fonóban szombat délutánonként családi programokat rendeznek, júliusban fellép többek között Navratil Andrea és a Kobzos zenekar, valamint az Ördöngös Népzenetanoda is. Péntekenként este táncházba várják a közönséget.

A Fonó Budai Zeneház aktuális programjairól a Fonó weboldalán olvasható részletes tájékoztató.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

zene

Ha beoltottak, mehetsz koncertre, Izraelben
Tel Avivban szabadtéri koncertet szerveznek a Covid-19 ellen beoltottaknak
Our New Orleans: A Benefit Album for the Gulf Coast

Más művészeti ágakról

színház

Mindig bennem volt a játék szeretete Mindig bennem volt a játék szeretete
Interjú Szabó K. Istvánnal marosvásárhelyi tanulmányairól, külföldön szerzett rendezői tapasztalatairól és további terveiről
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Addig jó, amíg van hova tekintenünk felfelé Addig jó, amíg van hova tekintenünk felfelé
Interjú Madaras Gergellyel a siker feltételeiről, a karmesteri hivatásról és célokról
színház

Szól bennünk a világ Szól bennünk a világ
Háy János Elem című darabja a Szkénében
színház

Kinek szól a taps? Kinek szól a taps?
III. Richárd Gyulán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés