bezár
 

színház

2021. 07. 12.
Hazai tánckörképet mutat be a Muharay Népművészeti Szövetség a Nemzeti Táncszínházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hazai tánckörképet mutat be a Muharay Népművészeti Szövetség a Nemzeti Táncszínházban Zenés, táncos népviselet-bemutatóval és a Hazai tánckörkép című előadással várja a közönséget a Muharay Népművészeti Szövetség július 17-én a Millenáris parkban és a Nemzeti Táncszínházban. A fellépő táncosok több generációból és az ország számos településéről érkeznek.

A szövetség, megalakulásának 30. évfordulója alkalmából egész napos ünneplést tervez - olvasható a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség MTI-hez eljuttatott közleményében.

Szkéné színház

Mint írják, délután a Millenáris parkba látogatók megismerhetik a magyar tájegységek legjellemzőbb viseleteit. A különleges ruhadarabok világában Bathó Edit kalauzolja a közönséget, a zenéről a szombathelyi Boglya Népzenei Együttes, a szekszárdi Csurgó Zenekar és a Zengővárkonyi fúvósok gondoskodnak. A Nemzeti Táncszínházban tartott esti előadáson a táncosok tájegységek szerint - Rábaköztől Szatmárig - mutatják be az egyes vidékek jellegzetes táncait és viseleteit.

A hagyományőrző együttesek táncosainak több generációja lép színpadra, felnőtt- és gyerektáncosok, a Népművészet Mesterei, Fülöp Ferenc-díjas magyar, magyarországi cigány, német és szlovák nemzetiségű táncos szólisták.

Az este házigazdája Sebestyén Márta, valamint Sebestyén István, a Népművészet mestere, bukovinai mesemondó, zenél a Bekecs Együttes és a FixStimm Zenekar, az előadás rendezője a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség.

A 1990-ben alakult Muharay Elemér Népművészeti Szövetség több mint harminc éve határon túlra is átnyúló összekötő kapocs a hagyományőrző falusi együttesek, együttes vezetők, néprajz, néptánc és népzenekutatók számára. Csaknem 5 ezer 500 tagja van, 120 településről 134 hagyományőrző táncegyüttest, mintegy 15 ezer népművészettel foglalkozó táncost, zenészt, kézművest, néprajzzal foglalkozó pedagógust, kutatót képvisel.

A hagyomány ápolást nem kizárólag a régi szokások, zenék őrzéseként értelmezi, nagy hangsúlyt fektet a közösségépítésre és arra, hogy a következő generáció is megtalálja azt a hagyományainkban rejlő tudást, amit továbbvisz, ami a jelenben is alkalmazható, éltethető. Tevékenysége során szakértői képzéseket, táncoktatásokat indít és vidékfejlesztési programokat, amelyeknek segítségével a hagyományőrző, értékteremtő kisközösségekkel közösen, hosszútávon gondolkozva újjáéleszthetik a kistelepülések kulturális, közösségi hagyományait.

További információ a rendezvényről a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség oldalán érhető el.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Kérek egy 7-es buszt! Kérek egy 7-es buszt!
A Táp Színház Gárdonyi Béla A megálló, avagy újra büdös semmisem című előadásáról
színház

Mi lesz a bádognyulakkal? Mi lesz a bádognyulakkal?
Kicsibácsi, Kicsinéni meg az Imikém a B32-ben
Peter Handke: Az aranjuezi szép napok (Bethlen Téri Színház–Manna)

Más művészeti ágakról

art&design

Játszd újra! Játszd újra!
Molnár Judit Lilla: Tervezett véletlen című tárlata a Budapest Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés