bezár
 

zene

2021. 07. 15.
Gidon Kremer és a Kremerata Baltica is fellép a Fesztivál Akadémia nyitókoncertjén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gidon Kremer és a Kremerata Baltica is fellép a Fesztivál Akadémia nyitókoncertjén Gidon Kremer és zenekara, a Kremerata Baltica, Makszim Riszanov, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás, valamint Pál István Szalonna és Bandája is fellép a Fesztivál Akadémia Budapest nemzetközi kamarazenei fesztivál pénteki nyitókoncertjén a Zeneakadémián.

A Fesztivál Akadémia Budapest idei tematikája a családfákról szól, ennek szellemében családi vonatkozású kompozíció indítja a nyitókoncertet: Levél Apához című dalában az ukrán származású zeneszerző, Leonyid Gyeszjatnyikov a tízéves Gidon Kremer levelét zenésíti meg. A koncert második felében a legendás litván hegedűművész és együttese, a Kremerata Baltica lép fel a száz éve született argentin zeneszerző, Astor Piazzolla műveiből nyújtott válogatással.

A Kárpát-medence muzsikusainak összetartozását Pál István Szalonna és Bandája, valamint a fesztivált alapító Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművészek mutatják fel Bartók-hegedűduók és autentikus népzenei dallamok egymás mellé állításával, a Rómeó és Júlia Prokofjev-féle feldolgozása pedig Makszim Riszanov és Fejérvári Zoltán előadásában lesz hallható a nyitókoncerten.

A július 25-ig tartó fesztivál központi helyszíne a Zeneakadémia, de lesznek hangversenyek a Budapest Music Centerben, a nemrégiben felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában, a Jézus Szíve Jezsuita templomban, az Egyetemi Könyvtár olvasótermében, valamint a Benczúr Házban is.

Szombaton Orvos-Tóth Noémi pszichológus és Nyáry Krisztián irodalmár beszélgetnek a Zeneakadémián a többgenerációs traumákról, Farkas Zoltán zenetörténész Lelki traumák és feloldásuk Bartók vonósnégyeseiben címmel tart előadást a Kelemen Kvartett közreműködésével, majd este Patricia Kopatchinskaja, Gidon Kremer és a Kelemen Kvartett lép fel, másnap pedig Jonathan Cohen zenei irányításával lesznek hallhatók egyebek mellett Bach, Telemann és Biber művei.

A Fesztivál Akadémián a magyar színészvilág kiválóságaival is találkozhat a közönség: többek között Molnár Piroska, Haumann Péter, Eperjes Károly, Nagy-Kálózy Eszter, Hámori Gabriella, Kováts Adél, Bezerédi Zoltán, Haumann Máté, ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós lépnek fel hangversenyek műsorszámai között verssel, prózával, drámarészlettel.

A tíz nap alatt lezajló tizenhárom hangversenyt zenetörténeti előadások, a Várfok Galériában rendezett kortárs képzőművészeti kiállítás, a Fortepan anyagából összeállított fotókiállítás, zenetörténeti előadások, neves színészek felolvasásai és kerekasztal-beszélgetések kísérik. A rendezvénysorozat teljes programja megtalálható a www.fesztivalakademia.hu honlapon.

Kép forrása: funzine.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

lemezismertető
Háttérinterjú Csonka Andrással, a Zeneakadémia programigazgatójával versenyekről, művészeti ügynökségekről, a koncerttermek működéséről

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Addig jó, amíg van hova tekintenünk felfelé Addig jó, amíg van hova tekintenünk felfelé
Interjú Madaras Gergellyel a siker feltételeiről, a karmesteri hivatásról és célokról
irodalom

Aranykapu Aranykapu
Gáspár-Singer Anna novellája a Prae spekulatív fikció témájú számából
színház

Szól bennünk a világ Szól bennünk a világ
Háy János Elem című darabja a Szkénében
színház

Kinek szól a taps? Kinek szól a taps?
III. Richárd Gyulán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés