bezár
 

irodalom

2021. 07. 26.
Augusztus 3-án kezdődik a 14. Ördögkatlan Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Augusztus 3-án kezdődik a 14. Ördögkatlan Fesztivál Augusztus 3-án kezdődik a 14. Ördögkatlan Fesztivál. Az augusztus 7-ig tartó összművészeti rendezvényen színházi előadásokkal, irodalmi estekkel, képzőművészeti és családi programokkal, könnyű- és komolyzenei koncertekkel, kiállításokkal várják a látogatókat.

Az idei programoknak Nagyharsány, Villánykövesd, Beremend, a Vylyan Pincészet és a Mokos Pincészet ad otthont, összesen mintegy 60 helyszínen rendeznek eseményeket.

Továbbá az idén számos megemlékezést is tartanak az Ördögkatlan két örökös védnöke Cseh Tamás zenész, énekes, dalszerző és Törőcsik Mari színművész tiszteletére. Törőcsik Marira augusztus 6-án emlékeznek Mozart Requiemjével a Pannon Filharmonikusok tolmácsolásában. Másnap Cseh Tamás emlékére szól délután öt órakor a beremendi templom harangja, majd ifjabb Sárkány Sándor Cseh Tamás és Bereményi Géza dalait énekli-zongorázza.

Bérczes László a fesztivál egyik főszervező kiemelte, hogy soha nem hallott Cseh Tamás-dalok is megszólalnak a fesztiválon: a Csengey Dénessel közös, 1986-ban született kész és félkész dalokat, amelyek végül nem kerültek lemezre, Beck Zoli és Szűcs Krisztián adja majd elő.

Mindezek túl irodalmi programok, alternatív rockzene, a népzene, a kortárs tánc, a színház, a film és a képzőművészet egyenrangúan jelenik meg a kínálatban, és a fesztiválon rengeteg fiatal művész fog fellépni.

Nagyharsányban egy hatalmas Maszkpersely is várja majd az érdeklődőket, amelyet Háy János író álmodott meg, és amelyben a szervezők szándéka szerint a feleslegessé vált maszkokat lehet örökre elzárni, amikor eljön az ideje. A 3×3×3 méteres kockára, amelynek falai víztiszta plexiből készülnek, lépcsőn lehet feljutni. A szerkezethez egy csúszdát is kapcsoltak, így egyszerre játszótéri eszköz is lesz az egyfajta emlékműnek szánt Maszkpersely nyilatkozta Lengyel Csaba, a szerkezet tervezője és az azt megvalósító Játéknap Kft. ügyvezetője. A Maszkperselyt augusztus 4-én avatják fel, de egyelőre nem nyitják ki, majd akkor lehet beledobálni a maszkokat, ha végleg meg lehet szabadulni tőlük.

A rendezvény idei díszvendége Bereményi Géza író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, rendező, Pál István Szalonna népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője, a Pannon Tükör kulturális folyóirat és a Nézőművészeti Kft. lesz. A Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Kovács Krisztián, Katona László és Gyulay Eszter alkotta független társulat öt produkciót mutat be a közönségnek öt helyszínen, kilenc alkalommal. A 25. születésnapját tavaly ünneplő Pannon Tükör kulturális folyóirat pedig irodalmi beszélgetésekkel, lapszámbemutatókkal és egy kortárs dalszövegekből készült különleges kiadvány bemutatójával várja az érdeklődőket.

A műsorban felhívták a figyelmet arra, hogy a karszalagos programokat csak azok látogathatják, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. A rendezvény programja a fesztivál honlapján elérhetőek.

A négyzetes kép forrása: Ödögkatlan fesztivál

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés