bezár
 

színház

2021. 08. 19.
1. Szkénézőpont Irodalmi Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
1. Szkénézőpont Irodalmi Fesztivál A Szkéné Színház ifjúsági és közösségi műhelye, a Rakpart3 Íróműhelyének tagjai a 2020/2021-es évadban a minket körülvevő hatalmi struktúrák témakörét vizsgálták. Ennek színházi és irodalmi reprezentációi izgalmas találkozási lehetőséget villantanak fel idősebb alkotók és pályájuk elején járó írók, költők, színházi emberek számára. Egy ilyen találkozásnak ideális helyszíne a Szkéné Színház, amelynek magának is missziója a kortárs színházi szövegek ápolása, bemutatása.

Az évadindító fesztiválból nem maradhat ki Háy János, akinek az elmúlt években négy darabját is műsorra tűzte a színház. Háy János szövegeiben a periféria problémái jelennek meg, az ott élő emberek mindennapi drámái. A novellákból lett színdarabokban sok a női beszélő, terhelt sorsok kapnak nyelvi megformáltságot. Bencsik Orsolya Több élet című kisregényének narrátora szintén egy periféria és központ közé esett női hang, aki talán máshogy ütötte meg magát, más véraláfutásai vannak, mint Háy figuráinak. A kék-zöld foltokról lesz tehát szó, más egyéb színek mellett.

Szkéné színház

Pintér Béla és Székely Csaba mellett Tasnádi István is visszatérő, meghatározó szerzője a Szkéné Színház repertoárjának. Kartonpapa című darabját ő maga állította színpadra az előző évad végén. A politikai parabolában egy családon belül képződnek le a mai Magyarország viszonyai. Závada Péter A széplélek című drámáját a Stúdió K Színház mutatta be. A fiatal szerző izgalmas szövegében szintén a jelen hatalmi struktúráiról beszél, II. Lajos német uralkodó kastélyának történetét feldolgozva. A párhuzamok, a didakszis, a fanyar humor izgalmasan köti össze és oldja el egymástól a jelent és múltat, családot és társadalmat.

A költői szövegek, a meglepő képek sok szkénés előadásnak sajátjai. Ezek felforgató erejéről, a mondatokon túli hatalmáról beszélgetünk az utolsó napon Fodor Tamással és Fenyvesi Orsolyával. Fodor Tamás velünk élő színháztörténet, a színházcsinálás nagymestere, akinek munkásságát néhány sorban megemlíteni nem is lehetséges. Arra egy másfél órás beszélgetés sem alkalmas, de talán Fenyvesi Orsolya magán-hatalom verseit segítségül hívva egy leheletnyi szabadságot jó mélyre szívhatunk.

A szöveget minden nap remek - a Szkénében jól ismert - színészek előadásában hallgathatjuk meg: itt lesz velünk Nagypál Gábor, Simkó Katalin, Moldvai Kiss Andrea, Eke Angéla, Ladányi Júlia és Kovács Krisztián. A kortárs szövegekhez drámás eszközökkel is közelítünk majd a Rakpart3 drámásainak segítségével. A háromnapos programot pedig az íróműhelyesek kétéves közös munkájának szövegeivel zárjuk, hogy egy kis figyelmet a Z-generáció tagjai is kapjanak.

A részletes program ide kattintva érhető el. 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Akkor sem fogok rád hasonlítani! Akkor sem fogok rád hasonlítani!
Elżbieta Chowaniec Gardénia című drámája Kecskeméten
színház

Színjátszásból jeles Színjátszásból jeles
Akkreditált pedagógus-továbbképzési programokkal rukkolt elő az ODE
színház

Shakespeare, amikor magyar és abszurd Shakespeare, amikor magyar és abszurd
Hamlear a Gyulai Várszínházban

Más művészeti ágakról

Bemutatták K. Horváth Zsolt új kötetét, A bundátlan Vénuszt, Prae Kiadó, 2021
A Kiss Llászló +4 pécsi koncertje
gyerek

Együtt bejárni a szövegeket Együtt bejárni a szövegeket
A Pagony Kiadó bemutatta Fenyő D. György legújabb kötetét
Helga Flatland: Egy modern család című regényének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés