bezár
 

építészet

2021. 09. 03.
Országos tervpályázat a magyar építészet új múzeumára
A magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ új otthona
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Országos tervpályázat a magyar építészet új múzeumára Országos, nyílt, egyfordulós tervpályázatot ír ki a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a fenntartásában működő Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) új székhelyének tervezésére. Az Építészet Ligete elnevezésű projekt lehetőséget kínál a hazai építészeknek arra, hogy a budapesti Városligeti fasorban megtervezhessék a magyar architektúra új otthonát. A pályázatokat 2021. november 8-ig lehet beadni.

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ leendő helyszíne a Városligeti fasor 9–11. alatti, egykori BM Kórház területe. Itt jelenleg, a nyáron befejezett bontásokat követően két historizáló szanatóriumépület áll. Ezeket a tereket integrálni szükségesek a pályázók a leendő főépületbe, valamint múzeumpedagógiai helyiségek, könyvtár, irodák, raktárak és vendéglátóhelyek megtervezése, melyek az intézmény és a közönség igényeit tudják kiszolgálni. Továbbá a területen fennmaradó zöldfelület és ennek kezelése, a meglévő növényállomány megóvása a pályázat kiemelt feladata.

Az MMA 2018-ban vette kezelésébe az egykori BM Kórház területét; ezt követően alakult ki – a mára – az Építészet Ligete elnevezésű fejlesztés program. A fejlesztés első fázisa, a területen álló, Fischer József tervei alapján 1936-ban emelt Walter Rózsi-villa felújítása már 2022 tavaszán befejeződhet; itt nyílik meg az intézmény első időszaki kiállítótere. A második fázist a most az új főépületre kiírt jelenlegi tervpályázat jelenti, amely a szanatóriumépületek helyreállítását is magába foglalja.

A tervpályázattal kapcsolatos további információk szeptember 6-tól lesznek elérhetőek az Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ és Lechner Tudásközpont felületein. A pályaművek benyújtási határideje 2021. november 8.; az eredmény közzétételének időpontja december 6. A tervpályázat lebonyolítása E-Tervpálya rendszerein belül történik.

A pályázat bírálóbizottságának elnöke Vashegyi György, az MMA elnöke, társelnöke Füleky Zsolt építész, a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára. A bizottság tagjai pedig dr. Almássy Kornél, Csapó Balázs, Fülöp András, dr. Kemecsi Lajos ,Krizsán András, Marosi Miklós, Sólyom Benedek, Szalay Tihamér, Tima Zoltán, Turi Attila valamint Winkler Barnabás.

A négyzetes kép forrása: a pályázat sajtóanyaga

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

építészet

„Podcasting”, a kultúrszerelem „Podcasting”, a kultúrszerelem
Podcast-történet és ajánló a hazai, kulturális csatornákról
építészet

Mi lesz velünk, szomszéd? Mi lesz velünk, szomszéd?
Lényegi kérdések, költői válaszok
építészet

Miénk ez a tér! Miénk ez a tér!
Budapest a lehetőségek városa
építészet

A többléptékű város nyomában A többléptékű város nyomában
Smart city és azon túl

Más művészeti ágakról

A Mirrén titkának könyvbemutatója
Láng Orsolya: Személyes okok, Prae Kiadó, 2021
irodalom

A hétköznapok esztétikája és a fantasztikus irodalom A hétköznapok esztétikája és a fantasztikus irodalom
Beszélgetés Keserű József új monográfiájáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés