bezár
 

építészet

2021. 09. 03.
Országos tervpályázat a magyar építészet új múzeumára
A magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ új otthona
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Országos tervpályázat a magyar építészet új múzeumára Országos, nyílt, egyfordulós tervpályázatot ír ki a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a fenntartásában működő Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) új székhelyének tervezésére. Az Építészet Ligete elnevezésű projekt lehetőséget kínál a hazai építészeknek arra, hogy a budapesti Városligeti fasorban megtervezhessék a magyar architektúra új otthonát. A pályázatokat 2021. november 8-ig lehet beadni.

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ leendő helyszíne a Városligeti fasor 9–11. alatti, egykori BM Kórház területe. Itt jelenleg, a nyáron befejezett bontásokat követően két historizáló szanatóriumépület áll. Ezeket a tereket integrálni szükségesek a pályázók a leendő főépületbe, valamint múzeumpedagógiai helyiségek, könyvtár, irodák, raktárak és vendéglátóhelyek megtervezése, melyek az intézmény és a közönség igényeit tudják kiszolgálni. Továbbá a területen fennmaradó zöldfelület és ennek kezelése, a meglévő növényállomány megóvása a pályázat kiemelt feladata.

Az MMA 2018-ban vette kezelésébe az egykori BM Kórház területét; ezt követően alakult ki – a mára – az Építészet Ligete elnevezésű fejlesztés program. A fejlesztés első fázisa, a területen álló, Fischer József tervei alapján 1936-ban emelt Walter Rózsi-villa felújítása már 2022 tavaszán befejeződhet; itt nyílik meg az intézmény első időszaki kiállítótere. A második fázist a most az új főépületre kiírt jelenlegi tervpályázat jelenti, amely a szanatóriumépületek helyreállítását is magába foglalja.

A tervpályázattal kapcsolatos további információk szeptember 6-tól lesznek elérhetőek az Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ és Lechner Tudásközpont felületein. A pályaművek benyújtási határideje 2021. november 8.; az eredmény közzétételének időpontja december 6. A tervpályázat lebonyolítása E-Tervpálya rendszerein belül történik.

A pályázat bírálóbizottságának elnöke Vashegyi György, az MMA elnöke, társelnöke Füleky Zsolt építész, a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára. A bizottság tagjai pedig dr. Almássy Kornél, Csapó Balázs, Fülöp András, dr. Kemecsi Lajos ,Krizsán András, Marosi Miklós, Sólyom Benedek, Szalay Tihamér, Tima Zoltán, Turi Attila valamint Winkler Barnabás.

A négyzetes kép forrása: a pályázat sajtóanyaga

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról
Egy látogatásra érdemes új célpont

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Alex Garland: Polgárháború
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés